Schrif­te­lijke vragen Strik inzake Foie gras op Preu­ve­nemint


Indiendatum: 24 aug. 2023

Geacht college,

‘Foie gras’ wordt gemaakt van de lever van eenden en ganzen. Om ganzenlever als foie gras te mogen verkopen dient de omvang van een eendenlever wegens Europese eisen minimaal 300g te zijn en een ganzenlever minimaal 400g.

  1. Is uw college ervan op de hoogte dat de lever van een gezonde eend normaalgesproken ongeveer 50 gram weegt en de lever van een gezonde gans ongeveer 80 gram?
  2. Is uw college ervan op de hoogte dat eenden en ganzen worden blootgesteld aan dwangvoederpraktijken om levers te verkrijgen die een dusdanige omvang hebben dat ze als ‘foie gras’ verkocht mogen worden?
  3. Is uw college ervan op de hoogte dat voor de productie van foie gras, eenden en ganzen gedurende meerdere weken, twee tot drie keer per dag een trechter in hun strot krijgen waardoor onder dwang voeding in de dieren wordt gespoten om hun lever vetter te maken? En bent u ervan op de hoogte wat voor enorm dierenleed dit met zich meebrengt?
  4. Weet uw college dat eenden en ganzen in de foie gras productie tegen het einde van hun leven vrijwel niet meer zelfstandig kunnen staan of bewegen vanwege hun onnatuurlijk hoge vetpercentage?
  5. Is uw college ervan op de hoogte dat foie gras productie/dwangvoederen van dieren verboden is in Nederland en in totaal in 22 van de 27 EU-landen vanwege het onacceptabel dierenleed van dwangvoederen?
  6. Is uw college ervan op de hoogte dat het dierenleed dat foie gras heet, wederom op de kaart staat op het Preuvenemint 2023, ondanks dat de productie ervan is verboden in Nederland?
  7. Vindt uw college het serveren van een product, waarvan de productie vanwege hevig dierenleed is verboden, passen bij een evenement dat een uithangbord is voor Maastricht en dat zegt het sponsoren van goede doelen op de eerste plaats te hebben staan?
  8. Is uw college bereid om te onderzoeken hoe extreem dieronvriendelijke producten als foie gras van de kaart geweerd kunnen worden op het Preuvenemint en bij andere evenementen? Zo ja, wil uw college de organisatoren van evenementen attenderen op plantaardige en diervriendelijke alternatieven? En zo nee, waarom niet?
  9. Is uw college bereid om te onderzoeken of in de evenementenvergunning van het Preuvenemint de eis kan worden opgenomen dat er geen gerechten verkocht mogen worden waarvan de productie in Nederland verboden is vanwege ernstig dierenleed? En zo nee, waarom niet?
  10. Is uw college bereid om met de Maastrichtse horeca in gesprek te gaan om extreem dieronvriendelijke producten als foie gras ook van de vaste restaurantkaart in Maastricht te verbannen, zeker als het gaat om gerechten waarvan de productie hier verboden is? Zo ja, wil uw college de Maastrichtse horeca attenderen op plantaardige en diervriendelijke alternatieven? En zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Ria Strik

Partij voor de Dieren

Indiendatum: 24 aug. 2023
Antwoorddatum: 27 sep. 2023

Geachte mevrouw Strik,

Schriftelijke vragen

Onderstaand treft u de beantwoording aan van de schriftelijke vragen die uw fractie gesteld heeft.

Vraag 1:

Is uw college ervan op de hoogte dat de lever van een gezonde eend normaalgesproken ongeveer 50 gram weegt en de lever van een gezonde gans ongeveer 80 gram?

Antwoord 1:

Nee, het college is hier niet van op de hoogte.

Vraag 2:

Is uw college ervan op de hoogte dat eenden en ganzen worden blootgesteld aan dwangvoederpraktijken om levers te verkrijgen die een dusdanige omvang hebben dat ze als ‘foie gras’ verkocht mogen worden?

Antwoord 2:

Ja, het college is hier van op de hoogte.

Vraag 3:

Is uw college ervan op de hoogte dat voor de productie van foie gras, eenden en ganzen gedurende meerdere weken, twee tot drie keer per dag een trechter in hun strot krijgen waardoor onder dwang voeding in de dieren wordt gespoten om hun lever vetter te maken? En bent u ervan op de hoogte wat voor enorm dierenleed dit met zich meebrengt?

Antwoord 3:

Ja, het college is hier van op de hoogte.

Vraag 4:

Weet uw college dat eenden en ganzen in de foie gras productie tegen het einde van hun leven vrijwel niet meer zelfstandig kunnen staan of bewegen vanwege hun onnatuurlijk hoge vetpercentage?

Antwoord 4:
Ja, het college is hier van op de hoogte.

Vraag 5:

Is uw college ervan op de hoogte dat foie gras productie/dwangvoederen van dieren verboden is in Nederland en in totaal in 22 van de 27 EU-landen vanwege het onacceptabel dierenleed van dwangvoederen?

Antwoord 5:

Ja, het college is hier van op de hoogte.

Vraag 6:

Is uw college ervan op de hoogte dat het dierenleed dat foie gras heet, wederom op de kaart staat op het Preuvenemint 2023, ondanks dat de productie ervan is verboden in Nederland?

Antwoord 6:

Het college is inmiddels op de hoogte dat foie gras op het menu staat van het Preuvenemint 2023.

Vraag 7:

Vindt uw college het serveren van een product, waarvan de productie vanwege hevig dierenleed is verboden, passen bij een evenement dat een uithangbord is voor Maastricht en dat zegt het sponsoren van goede doelen op de eerste plaats te hebben staan?

Antwoord 7:

Het Preuvenemint is een zelfstandige stichting en dient zich te houden aan de landelijke regelgeving. Het is niet aan het college om voedsel dat in winkels en restaurants te koop is te verbieden.

Vraag 8:

Is uw college bereid om te onderzoeken hoe extreem dieronvriendelijke producten als foie gras van de kaart geweerd kunnen worden op het Preuvenemint en bij andere evenementen? Zo ja, wil uw
college de organisatoren van evenementen attenderen op plantaardige en diervriendelijke alternatieven? En zo nee, waarom niet?

Antwoord 8:

Evenementenorganisatoren dienen zich te houden aan de landelijke regelgeving de wet Dieren en voedsel en warenwet. We zijn zeker bereid om organisatoren hierop te wijzen.

Vraag 9:

Is uw college bereid om te onderzoeken of in de evenementenvergunning van het Preuvenemint de eis kan worden opgenomen dat er geen gerechten verkocht mogen worden waarvan de productie in Nederland verboden is vanwege ernstig dierenleed? En zo nee, waarom niet?

Antwoord 9:

Tijdens de behandeling in de raadsvergadering van het geactualiseerde evenementenbeleid is een dialoog over dierenwelzijn in relatie tot evenementen gevoerd. Uitkomst van die dialoog was dat de gemeenteraad het verbod van het gebruik van levende have tijdens evenementen niet heeft overgenomen in het geactualiseerde beleid, omdat hier landelijk beleid voor geldt en het niet aan de
gemeente is om hierin te treden. We zijn van mening dat de beantwoording van deze vraag in dezelfde lijn ligt als de eerdere vraag. Er is landelijk beleid vastgesteld, waarin is bepaald dat de productie van dit soort gerechten in
Nederland is verboden, maar de invoer en daarmee de verkoop ervan niet. Het is niet aan de gemeente om af te wijken c.q. in te gaan tegen het landelijk beleid. Er ontbreekt met andere woorden een wettelijke grondslag voor de gemeente om ter zake een verbod op te leggen en een zodanige wettelijke grondslag kan de gemeente vanwege landelijk beleid op dit terrein ook niet creëren.

Vraag 10:

Is uw college bereid om met de Maastrichtse horeca in gesprek te gaan om extreem dieronvriendelijke producten als foie gras ook van de vaste restaurantkaart in Maastricht te verbannen, zeker als het gaat om gerechten waarvan de productie hier verboden is? Zo ja, wil uw college de Maastrichtse horeca attenderen op plantaardige en diervriendelijke En zo nee, waarom
niet?

Antwoord 10:

Nee, wij vinden dit een primaire verantwoordelijkheid van de ondernemers zelf en gaan ervan uit dat er wordt gewerkt conform de daarvoor geldende wettelijke kaders.

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Maastricht,
De Secretaris, De Burgemeester,
G.J.C. Kusters W.A.G. Hillenaar