Schrif­te­lijke vragen Strik inzake Wees lui, help de biodi­ver­siteit!


Indiendatum: 13 okt. 2023

Geacht college,

Op 9 oktober zijn er door heel Maastricht op diverse plekken weer bladkorven geplaatst. Volgens de gemeentelijke website vormen herfstbladeren overlast en kunnen mensen gratis bladafval kwijt in de korven die regelmatig worden geleegd.

Hoewel herfstbladeren op straat inderdaad voor gladheid kunnen zorgen, spelen herfstbladeren in tuinen en parken juist een belangrijke rol in ons ecosysteem. Zo leveren de gevallen bladeren belangrijke voedingsstoffen terug voor een gezonde bodemfauna, die met het verwijderen van de bladeren juist ontnomen worden. Ook overwinteren veel insecten in het isolerende blad-bed, die vervolgens ook weer als voedingsbron dienen voor vogels in de schaarse wintermaanden. Daarnaast bieden hopen herfstbladeren ook een veilige slaap- en overwinterplaats voor egels, die het momenteel al zo ontzettend moeilijk hebben in Nederland. Om de biodiversiteit in onze stad te helpen, is het wenselijk om herfstbladeren niet zonder pardon te verwijderen en in een bladkorf te deponeren, maar waar mogelijk en het geen onveilige situaties oplevert, de bladeren te laten liggen of slechts te verplaatsen naar een veilige plek. Daarom stellen wij de volgende vragen aan het college:

1. Is het college het met ons eens dat het zo veel mogelijk laten liggen van herfstbladeren bijdraagt aan een gezonder ecosysteem en verbeterde biodiversiteit?

2. Is het college het met ons eens dat we Maastrichtenaren moeten stimuleren om herfstbladeren juist zo veel mogelijk te laten liggen of slechts te verplaatsen in tuinen en parken? En zo nee, waarom niet?

3. Is het college bereid om, met het plaatsen van bladkorven, Maastrichtenaren ook te wijzen op het belang van het zo veel mogelijk laten liggen van gevallen herfstbladeren? Bijvoorbeeld via de gemeentelijke social media, of met een informatief plakkaat bevestigd aan de bladkorven. Zo ja, per wanneer? En zo nee, waarom niet?

Over het eigen opruimbeleid van gevallen bladeren stelt de de gemeente op haar website:

‘Soms laten we bladeren liggen of we blazen ze onder struiken en bomen.’

Het is onze fractie onduidelijk in welke gevallen de gemeente gevallen bladeren wel of niet laat liggen, of slechts verplaatst.

4. Kan het college aangeven wat er precies bedoeld wordt met ‘soms’ en onder welke omstandigheden bladeren niet mogen blijven liggen of verplaatst kunnen worden?

5. Ziet het college een mogelijkheid om het eigen gemeentelijke opruimbeleid omtrent gevallen bladeren te herzien en in plaats van ‘soms’, herfstbladeren ‘zo veel mogelijk’ te laten liggen of verplaatsen? Zo ja, op welke termijn? En zo nee, waarom niet?

Tot slot, ontvangt onze fractie signalen dat er niet alleen bladafval in de bladkorven wordt gedeponeerd, maar dat er ook regelmatig bijvoorbeeld gft- en groot snoeiafval zoals takken in de korven ligt, waardoor de bladeren niet goed gecomposteerd kunnen worden.

6. Herkent het college zich in deze signalen? En zo ja, welke stappen worden ondernomen om verkeerd gebruik van de bladkorven te voorkomen?

7. In het licht van enerzijds het verkeerd gebruik van de bladkorf, en anderzijds het belang voor de biodiversiteit om gevallen bladeren te laten liggen, is het college van mening dat het plaatsen van bladkorven wel gewenst is? Zo ja, waarom? En zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Ria Strik

Partij voor de Dieren

Indiendatum: 13 okt. 2023
Antwoorddatum: 26 okt. 2023

Geachte mevrouw Strik,

Onderstaand treft u de beantwoording aan van de schriftelijke vragen die uw fractie gesteld heeft in het kader van artikel 47 van Regelement van Orde.

Vraag 1:

Is het college het met ons eens dat het zo veel mogelijk laten liggen van herfstbladeren bijdraagt aan een gezonder ecosysteem en verbeterde biodiversiteit?

Antwoord 1:

Ja, het college is het hier mee eens, mits dit niet leidt tot ernstige overlast en/of gevaarzetting.

Vraag 2:

Is het college het met ons eens dat we Maastrichtenaren moeten stimuleren om herfstbladeren juist zo veel mogelijk te laten liggen of slechts te verplaatsen in tuinen en parken? En zo nee, waarom niet?

Antwoord 2:

Het college onderschrijft het belang van liggend blad (mits dit niet leidt tot ernstige overlast en/of gevaarzetting) in de winterperiode voor de biodiversiteit. Het is de eigenaar van de grond zelf die bepaalt of hij blad verwijderd of laat liggen in de tuin. In landelijke publicaties wordt hieraan reeds voldoende aandacht besteed en ook in onze gemeentelijke berichtgeving gaan we dit opnemen.

Vraag 3:
Is het college bereid om, met het plaatsen van bladkorven, Maastrichtenaren ook te wijzen op het belang van het zo veel mogelijk laten liggen van gevallen herfstbladeren? Bijvoorbeeld via de gemeentelijke social media, of met een informatief plakkaat bevestigd aan de bladkorven. Zo ja, per wanneer? En zo nee, waarom niet?

Antwoord 3:

Ondanks dat er reeds bekendheid wordt gegeven aan het belang van ‘winterblad’ in landelijke- en overige (social) media zullen wij met ingang van volgend jaar hier explicieter via onze gemeentelijke kanalen naar verwijzen.

Vraag 4:

Kan het college aangeven wat er precies bedoeld wordt met ‘soms’ en onder welke omstandigheden bladeren niet mogen blijven liggen of verplaatst kunnen worden?

Antwoord 4:

De gemeente laat bladeren zoveel mogelijk liggen in de grovere beplantingstypen zoals bosplantsoen en grotere sierheestervakken. Op gazons en in bijvoorbeeld rozenvakken en daar waar verwaaiing naar de openbaar weg een groot risico vormt voor bijvoorbeeld voetgangers, fietsers en automobilisten, wordt blad verwijderd of dieper het plantvak in geblazen.

Vraag 5:

Ziet het college een mogelijkheid om het eigen gemeentelijke opruimbeleid omtrent gevallen bladeren te herzien en in plaats van ‘soms’, herfstbladeren ‘zo veel mogelijk’ te laten liggen of verplaatsen? Zo ja, op welke termijn? En zo nee, waarom niet?

Antwoord 5:

Ja, in de nieuwe onderhoudscontracten Onderhoud Groen zal helder worden geformuleerd wanneer blad moet blijven liggen. Uitgangspunt hierbij zal echter blijven “voorkomen ernstige overlast en/of gevaarzetting voor voetgangers, fietser en automobilisten”. Deze wijziging kan ingaan met de winter van 2024/2025. Voor de huidige winter hanteren wij zoveel mogelijk de gedragsregel zoals omschreven in het antwoord op vraag 4.

Tot slot, ontvangt onze fractie signalen dat er niet alleen bladafval in de bladkorven wordt gedeponeerd, maar dat er ook regelmatig bijvoorbeeld gft- en groot snoeiafval zoals takken in de korven ligt, waardoor de bladeren niet goed gecomposteerd kunnen worden.

Vraag 6:

Herkent het college zich in deze signalen? En zo ja, welke stappen worden ondernomen om verkeerd gebruik van de bladkorven te voorkomen?

Antwoord 6:

Ja, wij herkennen die signalen. Daar waar bladkorven veel gebruik worden voor dumping van GFT-of snoeiafval, worden de bladkorven verwijderd en op een andere plek herplaatst.

Vraag 7:
In het licht van enerzijds het verkeerd gebruik van de bladkorf, en anderzijds het belang voor de biodiversiteit om gevallen bladeren te laten liggen, is het college van mening dat het plaatsen van bladkorven wel gewenst is? Zo ja, waarom? En zo nee, waarom niet?

Antwoord 7:

Ja, plaatsing is gewenst. De locaties van de bladkorven worden bepaald aan de hand van de bladoverlast door gemeentelijke bomen. Middels de plaatsing van bladkorven wordt voorkomen dat de inwoners het blad de openbare weg opblazen of de goten invegen waardoor (water)overlast of gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Hoogachtend,
Namens het college van burgemeester en wethouders van Maastricht,
John Aarts
Wethouder Mobiliteit, Stadsbeheer, Duurzaamheid en Hospitality

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Strik inzake Foie gras op Preuvenemint

Lees verder

Schriftelijke vragen Vaessen inzake Onderhandse verkoop woonstudio Louisestraat

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer