Schrif­te­lijke vragen Strik inzake Dieren­welzijn tijdens Reuzen­stoet


Indiendatum: 6 jun. 2024

Geacht college,

Afgelopen zondag 2 juni, vond de 11e editie van de Reuzenstoet plaats in Maastricht. Hoewel onze fracties groot voorstander zijn van het behoud van cultureel erfgoed zoals het Reuzenfeest en het Reuzengilde, hebben wij wel een aantal vragen over de exploitatie van dieren voor vermaak in de Reuzenstoet.

1. Was het college voorafgaand aan het evenement op de hoogte van het gebruik van dieren, de aantallen en soorten dieren en de specifieke rol/opdracht van de dieren tijdens de Reuzenstoet op zondag 2 juni? Zo nee, waarom niet, en wat is hiervan het gevolg voor uw college? En zo ja, welke maatregelen heeft het college op voorhand getroffen om dierenwelzijn tijdens de stoet te borgen?

2. Is er bij de vergunningsaanvraag van het evenement door het Reuzengilde, door de gemeente navraag gedaan over het gebruik van dieren tijdens de stoet en op welke wijze de organisatie van de stoet dierenwelzijn denkt te borgen? Zo nee, waarom niet en wat is hiervan het gevolg voor uw college? En zo ja, op welke wijze gaf de organisatie aan het dierenwelzijn te kunnen borgen?

Onze fracties hebben van verschillende bronnen signalen ontvangen dat er enerzijds een aantal paarden tijdens de stoet gestrest raakte. Enkele paarden moesten onder veel dwang en met kracht in toom worden gehouden omdat zij onder andere begonnen te steigeren en andere uitingen van stress vertoonden en erg onrustig waren. Anderzijds geven zowel toeschouwers en deelnemers van de stoet aan, zich door deze situatie angstig en onveilig te voelen. Er stonden immers geen barrières rondom de route, om een eventueel losgeslagen paard tegen te houden.

3. Herkent het college deze situatie? Zo nee, waarom niet? En zo ja, waarom wel? En wat is daarvan het gevolg van uw college?

4. Hoe verhoudt deze situatie tot het dierenwelzijnsbeleid van de gemeente?

5. Hoe verhoudt deze situatie zich tot de veiligheid van toeschouwers en deelnemers, en de openbare orde?

6. Is het college van mening dat er voldoende maatregelen zijn genomen om de veiligheid van toeschouwers en het welzijn van de paarden te borgen?

Naast de gestreste paarden maken wij ons ook zorgen over de exploitatie van een groep ganzen. Deze ganzen werden geforceerd om de gehele lengte van de drukbezochte route over een harde en ruwe ondergrond te lopen. Ganzen hebben op de eerste plaats zwemvliezen, die daar niet op zijn gemaakt. Daarnaast lag het tempo van de stoet dusdanig hoog, dat de ganzen het vaak niet bijgebeend kregen en vervolgens opgejaagd werden. Daar komt bij dat voor watervogels een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving moet worden gecreëerd, wat hier niet het geval was.

7. Is het college het met ons eens dat het gedwongen, op hoog tempo afleggen van een lange, drukke route over straattegels en asfalt, niet tot het natuurlijk gedrag van een gans behoord? Zo nee, waarom niet? En zo ja, waarom is de exploitatie van ganzen op deze wijze door de gemeente alsnog toegestaan?

8. Hoe verhoudt deze situatie zich tot het dierenwelzijnsbeleid van de gemeente?

Helaas is dat nog niet alles. Naast de zorgwekkende signalen over de gestresseerde paarden en ganzen, hebben er zich nog meer incidenten voorgedaan waarbij dierenwelzijn in het geding kwam. Zo kwam een kleine hond meermaals in verdrukking, doordat het dier midden in een groep, dicht op elkaar lopende deelnemers moest blijven lopen en hierdoor getrapt werd en in paniek raakte. Ook bereiken ons signalen van een pony die meermaals uitgleed over de gladde straat tijdens het trekken van een voor dit dier te zware koets, en paarden die gedwongen werden gedurende lange tijd zware dressuur uit te oefenen, zoals kruislings lopen. Wat ons betreft getuigen deze situaties ervan, dat hoe zeer een dier ook is getraind op bepaalde situaties, de aantasting van het dierenwelzijn altijd een risico is wanneer dieren ter vermaak worden ingezet bij evenementen.

9. Is het college het met ons eens, dat wanneer er het risico bestaat op aangetast dierenwelzijn, het gebruik van dieren beter gemeden worden bij een evenement met veel publiek als de Reuzenstoet? Zo ja, wat is hiervan het gevolg voor uw college? En zo nee, waarom niet?

10. Is het college voornemens om contact op te nemen met de organisatoren van de Reuzenstoet omtrent de ontstane situatie en het aangetaste dierenwelzijn? Zo nee, waarom niet? En zo ja, welke gevolgen heeft dit voor uw college?

De PvdD vroeg al eerder aandacht voor de exploitatie van dieren ter vermaak. Zo dienden wij een motie in om het gebruik van dieren bij evenementen vergunningsplichtig te maken (die het helaas niet haalde), en vroegen wij bij het vaststellen van het Museaal Beleid 2024-2026 de wethouder hoe het zit met de subsidieregeling en dierenwelzijn. Via de mail kregen wij destijds, op 14 december 2023 de volgende response van de wethouder Cultuur:

“De Wet dieren in Nederland kijkt naar dieren als wezens met gevoel en een eigen waarde. In de wet staan regels die het welzijn en de gezondheid van dieren beschermen. Hierin staat o.a. dat je geen lichamelijke ingrepen bij een dier mag (laten) uitvoeren. Het weigeren van een subsidie bij het gebruik van levende dieren is op deze manier geborgd in de ASV van de gemeente Maastricht.”

“Voor ons is het duidelijk dat het gebruik van dieren als kunstuiting, niet gebruikelijk nog wenselijk is. We zullen dit ook meenemen in de beoordeling van de aanvragen en mocht dit voorkomen, is een weigering binnen de ASV mogelijk onder artikel 9 sub 3 lid.”

Enerzijds wordt de Reuzenstoet door de gemeente Maastricht gesubsidieerd, anderzijds geeft het college aan dat het gebruik van dieren als kunstuiting niet gebruikelijk noch wenselijk is.

11. Is het college het met ons eens dat de exploitatie van dieren bij de Reuzenstoet een kunstuiting is? Zo nee, waarom niet? En zo ja, waarom is er op gronde van bovenstaande redenering van de wethouder, ofwel de subsidieaanvraag, of het gebruik van levende dieren niet geweigerd?

12. Hoe verhoudt deze casus zich tot de eerdere gedane uitlating en wat is daarvan het gevolg voor uw college?

Onze fracties geven aanstoot aan de wijze waarop er met dieren bij evenementen, en in dit geval, de Reuzenstoet, wordt omgegaan. Dieren hebben hun eigen, intrinsieke waarde en zijn er niet voor ons vermaak. Daarbij laat deze casus zien dat de exploitatie van dieren bij evenementen of als kunstuiting, niet in het beste belang van de dieren is, en dat het risico op aantasting van dierenwelzijn, groot is.

13. Is het college bereid om op de kortst mogelijke termijn, een einde te brengen aan het gebruik van dieren bij evenementen in onze gemeente? Zo nee, waarom niet? En zo ja, op welke manier?

Met vriendelijke groet,

Ria Strik

Partij voor de Dieren