Schrif­te­lijke vragen Strik inzake De huismuis


Indiendatum: 5 jan. 2024

Geacht college,

Onze fractie zag de afgelopen dagen een post op de gemeentelijke Facebook en Instagram pagina’s en een item in de nieuwsbrief van de Gemeente Maastricht voorbijkomen, getiteld: ‘Hoe krijg je een muis uit je huis?’ In de post en nieuwsbrief werd gelinkt naar een pagina op de gemeentelijke website, genaamd ‘Dieren en Natuur’. Op deze pagina biedt de gemeente advies over hoe om te gaan met wilde dieren die overlast veroorzaken, zo ook over muizen. Wij hebben een aantal vragen rondom het op de website gegeven advies rondom muizen in huis.

Sinds 1 januari 2023, nu dus ruim een jaar, is de verkoop van muizengif aan particulieren niet meer toegestaan in Nederland. Toch worden er op de bovengenoemde website nog steeds instructies gegeven voor het gebruik van muizengif. Het verbod op muizengif is echter niet zonder redenen afgegeven. Zo lijdt het gebruik van muizengif tot een lange en pijnlijke lijdensweg, doordat de werking van muizengif ervoor zorgt dat een muis pas na enkele dagen, soms oplopend tot wel 6 dagen, overlijdt aan inwendige bloedingen. Ook is resistentie voor muizengif een steeds vaker voorkomend probleem, doordat door onvoldoende kennis, muizengif verkeerd word ingezet en muizen er te weinig van binnen krijgen. Als laatste is muizengif niet alleen schadelijk voor de muis, maar ook voor de omgeving. Zo ontstaat er doorvergiftiging wanneer een ander dier zoals een roofvogel of kat een vergiftigde muis eet, en komen er bij het gebruik van muizengif gevaarlijke gifstoffen terecht in het milieu.

1. Is het college het met ons eens dat het gebruik van muizengif onwenselijk is? Zo nee, waarom niet?

2. Kan het college aangeven waarom er op de gemeentelijke website nog instructies staan voor, en daarmee de de promotie van, het gebruik van muizengif, terwijl het al ruim een jaar niet meer verkocht mag worden aan particulieren? Vindt het college dat deze instructies zich verhouden tot het verbod op verkoop van muizengif aan particulieren? Zo ja, waarom? En zo nee, waarom niet en wat is daarvan het gevolg voor uw college?

3. Is het college voornemens om de informatie op de gemeentelijke website aan te passen, o.a. door inwoners te wijzen op de gevaren en nadelen van muizengif, de instructies voor het gebruik van muizengif te verwijderen en/of tegen het gebruik van muizengif te adviseren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn?

4. Is het voor inwoners van Maastricht mogelijk om oude voorraden muizengif in te leveren op een inzamelpunt waarna het op veilige manier wordt vernietigd of opgeslagen? Zo nee, is het college voornemens om een dergelijk inzamelpunt op te zetten?

Naast het gebruik van muizengif en het inschakelen van professionele ongediertebestrijding, biedt de gemeente advies en instructies aan over het zetten van klemvallen. Klemvallen hebben de reputatie voor een snelle en pijnloze dood te zorgen en daarmee diervriendelijk te zijn. Helaas is deze reputatie onverdiend. Wil een klemval een snelle dood tot gevolg hebben, moet de muis namelijk precies op zo’n specifieke manier in de val terechtkomen, dat de klem direct de nek van de muis breekt. Veel vaker komt het echter voor dat een muis de rug breekt, of klem komt te zitten met staart of poot, met een pijnlijke, lange (honger)dood tot gevolg.

5. Is het college het met ons eens dat de klemval een dier-onvriendelijke manier van bestrijding is die een pijnlijke en lijdensweg teweeg kan brengen? Zo nee, waarom niet?

6. Is het college het met ons eens dat het gebruik van klemvallen onwenselijk is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wordt deze manier van bestrijding gepromoot via gemeentelijke kanalen?

7. Is het college bereid om de informatie op de gemeentelijke website aan te passen, o.a. door inwoners te wijzen op de pijnlijke consequenties van een klemval, ofwel tegen het gebruik van klemvallen te adviseren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn?

Er is anno 2024 een scala aan diervriendelijke en levensbesparende muizenvallen verkrijgbaar, zowel online als in stenen winkels. Met deze vallen worden dieren levend en zonder schade gevangen, en kunnen zij op een kilometer afstand van de vanglocatie worden uitgezet. Mooie bijkomstigheid van deze vallen is dat deze vele malen kunnen worden gebruikt, en daarmee dus ook een duurzaam alternatief vormen.

8. Is het college het met ons eens dat het levend vangen en uitzetten van muizen de meest gewenste manier is om overlast door muizen tegen te gaan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom en wat is daarvan het gevolg voor uw college?

9. Kan het college aangeven waarom het levend vangen en uitzetten van muizen niet wordt genoemd op de gemeentelijke kanalen?

10. Is het college bereid om het levend vangen en uitzetten van muizen, zo snel mogelijk het uitgangspunt te maken van de informatievoorziening inzake overlast bestrijding op de gemeentelijke kanalen? Zo nee, waarom niet? En zo ja, op welke termijn?

Onze fractie betreurt het dat er via de gemeentelijke social media kanalen, gedateerde en onnodig dieronvriendelijke bestrijdingsmiddelen worden geadviseerd en gepromoot die altijd resulteren in het doden van de muis. Inzetten op preventie en het gebruik van muis-vriendelijke vallen waarbij dieren levend worden gevangen en weer uitgezet zouden, wat onze fractie betreft, het uitgangspunt moeten zijn.

11. Is het college het met ons eens dat het doden van een dier altijd een laatste uitweg zou moeten zijn bij het bestrijden van overlast? Zo nee, waarom niet? En zo ja, wat is daarvan het gevolg voor uw college?

Met vriendelijke groet,

Ria Strik

Partij voor de Dieren

Interessant voor jou

Schriftelijke spoedvragen Vaessen inzake Mogelijk verdrinkende stier door stijgend water

Lees verder

Schriftelijke vragen Vaessen inzake Vuurwerkoverlast in Maastricht

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer