Bijdrage Strik - Geactualiseerd evenementenbeleid en inzet van dieren voor vermaak
Voorzitter,
De Partij voor de Dieren vindt het goed om te zien dat de gemeente met deze actualisatie stappen wil maken naar een toekomstbestendig evenementenbeleid.
Zo staan wij volledig achter de nieuwe geluidsnormen. Mens en dier ondervinden stress van evenementen met verstorend hard geluid, met alle vervelende gevolgen van dien. Daarnaast neemt gehoorschade door blootstelling aan hard geluid in Nederland, met name bij jongeren, nog steeds toe. We zien dan ook graag dat dit probleem bij de bron wordt aangepakt, in plaats van dat er met oordoppen, een pleister wordt geplakt op het probleem.
Ook vinden wij het bemoedigend dat duurzaamheid een grotere rol is toebedeeld in het beleid, maar hebben we hier wel een paar vragen over.
- In het raadsvoorstel valt te lezen dat organisatoren ‘zoveel mogelijk’ hun afval dienen te reduceren, maar wat houdt ‘zoveel mogelijk’ eigenlijk precies in? Wij zouden dit in ieder geval graag concreter gemaakt zien worden.
- Er wordt in het voorstel gesproken over een aanjaagbudget en een faciliterende rol vanuit de gemeente - wat houden deze precies in, wat kunnen organisatoren, en dan met name van kleinere evenementen, aan steun om te verduurzamen, verwachten van de gemeente?
- En kan er, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam is gedaan, een Richtlijn Duurzame Evenementen worden opgesteld, waarin stapsgewijs gewerkt wordt naar volledig groene en duurzame evenementen?
In de schaarsteregeling, vinden wij het jammer om te lezen dat duurzaamheid minder zwaar weegt dan ‘ een toeristische spin-off’ en ‘aansluiten bij het merk Maastricht’ - waarvan wij als raad nog niet precies weten wat deze inhoudt-. en hetzelfde geldt voor toegankelijkheid en inclusie.
- Waarom weegt het ene criterium zwaarder mee dan de ander? Wij begrijpen niet hoe duurzaamheid en inclusiviteit, criteria die bijdragen aan een leefbaar Maastricht, het verliezen van toeristische- en merkwaarde en zijn benieuwd naar hoe en waarom deze afwegingen zijn gemaakt.
- Daarnaast vragen wij ons af of de criteria ‘merk Maastricht’ en ‘vernieuwend en onderscheidend’ eigenlijk niet haaks op elkaar staan? En sluiten wij ons aan bij de SP, die in hun schriftelijke vragen al hun zorgen uitten over het uniforme karakter dat de evenementen in Maastricht dreigen aan te nemen. Helemaal in acht nemende dat alternatieve, subculturele en maatschappelijke initiatieven, zoals het Landbouwbelang, nog maar met moeite een plek kunnen vinden in onze stad.
De Partij voor de Dieren zou liever zien dat het geld dat nu wordt besteed aan City Marketing en Promotie om nog meer toeristen naar de stad te trekken, wordt ingezet voor leefbaarheid van de stad en evenementen te vergroenen en te verduurzamen.
Verder hebben we nog vraagtekens over de evenementen in Natura2000 gebieden.
- welke soort, en hoeveel evenementen worden nu nog in deze kwetsbare gebieden georganiseerd?
- is het mogelijk om met elkaar af te spreken om gewoon geen evenementen in Natura2000 gebieden te organiseren, maar de natuur gewoon lekker de natuur te laten?
En dan nu, last, maar zeer zeker niet least, missen wij in het nieuwe beleid een voor ons toch zeer belangrijke doelgroep. Nou. Je raadt het nooit, maar het gaat ons om dieren.
Met de uitbraak van zoönosen zoals Q-Koorts, Vogelgriep en Covid19, evenals de steeds feller wordende schijnwerper op dierenwelzijn, vinden wij het toch enigszins teleurstellend dat dieren niet zijn meegenomen in het Maastrichtse evenementenbeleid.
Dat de Partij voor de Dieren, evenementen met dieren niet meer van deze tijd vindt, staat buiten kijf.
Dieren zijn er niet voor ons vermaak.
De dieren in levende kerststallen, het circus, maar ook de drie-koningen-stoet waarbij er op kamelen wordt gereden, worden onnodig blootgesteld aan allerlei factoren die hun welzijn beïnvloeden en stress kunnen opleveren, van het transport tot hittestress en drukte op locatie. Daarnaast zijn bedrijven zoals Bert’s Animal Verhuur, helaas een goed voorbeeld van hoe dieren keer op keer de dupe zijn als er over hun rug, geld aan hen moet worden verdiend.
Wij roepen de wethouder dan ook op tot een ontmoedigingsbeleid en vergunningsplicht ten aanzien van het gebruik van levende dieren bij evenementen. Ook vragen wij om geen subsidies meer te verlenen aan of te investeren in evenementen waarbij levende dieren worden gebruikt. En wanneer het wettelijk toelaat, zou de Partij voor de Dieren graag een wettelijk verbod op het gebruik van levende dieren bij evenementen zien.
Tot zover,
Dankuwel.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Inbreng Vaessen Actualisatie financiële beleidsregels en controleverordeningen
Lees verderBijdrage Vaessen Motie milieuzone
Lees verder