Bijdrage Strik Cofi­nan­ciering Regiodeal project Maker­Space


11 februari 2025

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren is voorzichtig positief over de te verlenen subsidie aan de MakerSpace. We juichen toe dat er met het project, een omgeving wordt gecreëerd waarin wetenschappelijke startups, innovaties laagdrempelig en tegen beperkte kosten kunnen ontwikkelen.

Maar, we hebben hier nog wel een aantal kanttekeningen en vragen bij.

Want, als we kijken naar de staat waarin onze wereld verkeerd, mag het toch duidelijk zijn dat van onbegrensde economische groei, onze planeet - en ook onze stad, niet per se mooier, groener, eerlijker OF gezonder wordt.  

Toch, is economische groei – en dan specifiek aangedreven door kennisintensieve bedrijvigheid, één van de aanleidingen voor het project. Wat onze fractie betreft, zou onderzoek, echter allereerst de belangen van de maatschappij en de wetenschap moeten dienen, en niet die van bedrijven. 

Ons bekruipt het gevoel dat dat bij de MakerSpace niet de gezondheid van Limburgers, maar economisch gewin de drijvende factor is. Dat het in feite een economisch groei-project is, gestoken in een maatschappelijk gezondheids – jasje dasje. 

Dat komt met name doordat we in het voorstel namelijk geen enkele voorwaarde of eis opgenomen zien staan, die een positief effect van het project op de gezondheid van Limburgers waarborgt. 

En daarmee rijst bij ons dan ook de vraag, hoe er gegarandeerd kan worden, dat deze MakerSpace bij gaat dragen aan de gezondheid van Maastrichtenaren en Limburgers? 

Wij vinden het vreemd dat enige vorm van waarborging door voorwaarden of eisen ontbreekt. 

De weg van het ontwikkelen van een innovatie naar het daadwerkelijk implementeren in de samenleving is er ten slotte een van een lange adem. Start-ups kunnen immers verhuizen naar andere regio’s of zelfs naar het buitenland vertrekken. 

Dus, voorzitter, hoe voorkomen we dat we 1 miljoen euro aan gemeenschapsgeld investeren in een project waarvan het effect op de gezondheid van ONZE GEMEENSCHAP nooit tot vervulling komt? En hoe waken we ervoor dat niet de bedrijven, maar de maatschappelijke relevantie sturend is binnen de MakerSpace? 

En dan, voorzitter, laat er geen twijfel over bestaan. De Partij voor de Dieren wil zo snel mogelijk een einde maken aan dierproeven. Als het aan ons ligt, worden Nederland en in het bijzonder Maastricht, aanjager op het gebied van onderzoek zonder proefdieren.  

Brightlands Health Campus zegt over dierproeven het volgende op hun eigen website:

“De samenleving is in toenemende mate kritisch over nut en noodzaak van het gebruik van proefdieren voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast begrijpen onderzoekers steeds beter waarom een dierproef een beperkte voorspellende waarde heeft voor de uitkomst van een vervolgstudie in patiënten. Deze recente bewustwording heeft de zoektocht naar proefdiervrije modellen in een stroomversnelling gebracht.”

Ondanks deze mooie woorden blijken de dierproeven in de praktijk slechts matig af te nemen. Zo blijkt ook uit cijfers van de NVWA. Zo werden er in Maastricht in 2021 in totaal 2.714 dierproeven uitgevoerd, en waren dit er in 2023 nog steeds 2.127. 

Met name in de categorie fundamenteel wetenschappelijk onderzoek worden hier de meeste dierproeven uitgevoerd. Het gaat niet alleen om de kleine diersoorten zoals ratten en muizen. Jaarlijks worden nog steeds tientallen varkens, schapen en runderen gebruikt als proefdier bij de Universiteit Maastricht.  

De Partij voor de Dieren pleit voor een dierproef-vrije MakerSpace waar innovatieve, dierproef-vrije technieken worden ontwikkeld, om de gezondheid van mens te verbeteren.

Ook de gemeente Maastricht kan een bijdrage leveren aan het verminderen van dierproeven. Dit kan door aan de cofinanciering de harde randvoorwaarde te verbinden dat de MakerSpace niet wordt gebruikt voor het uitvoeren van dierenproeven.

Is het college met ons van mening dat dierproeven geen plaats hebben binnen het duurzame en innovatieve karakter van de MakerSpace? Zo nee, waarom niet?

Is het college met ons van mening dat startups die gebruik maken van dierproeven, geweerd moeten worden binnen de MakerSpace? Zo nee, waarom niet?

Kan het college toezeggen dat de cofinanciering van 1 miljoen, alleen wordt verleend, op harde voorwaarde dat de MakerSpace NIET wordt gebruikt voor het uitvoeren van dierproeven, voor innovaties die gebaseerd zijn op dierproeven, of dierproeven in stand houden? 

Voor zover voorzitter, dankuwel.