Bijdrage Strik Aanvullende toetsingscriteria voor aanwijzingsprocedure lokale publieke omroep
Voorzitter,
Verdiepende journalistiek over het lot van dieren in de vee-industrie en kookrubrieken met recepten voor plantaardige zuurvlees en vlaai. Een programma over wandelen in de natuur in en rondom Maastricht waar je zomaar de muurhagedis tegen kunt komen. Reportages over de klimaatcrisis, welke gevolgen deze heeft voor onze stad, en wat je zelf kunt doen om deze crisis een halt toe te roepen. Het in beeld brengen van de Maastrichtse LHBTIQ+ gemeenschap, de Maastrichtse subcultuur en de strijd van Maastrichtse activisten die zich onvermoeibaar verzetten tegen de genocide die zich in Gaza afspeelt.
Het is een greep uit het aanbod van de ideale lokale omroep als je het ons vraagt. En bijna, biiiijjjjjjna hadden wij dan ook een amendement ingediend om aandacht voor deze onderwerpen als eis bij de aanvullende toetsingscriteria op te nemen.
Bijna.
Want, voorzitter,
En ik citeer uit de ‘handreiking aanwijzing lokale publieke omroep’ van de VNG: “bemoeienis met de inhoud van lokale publieke omroepen moet ten alle tijden worden uitgesloten, om de onafhankelijkheid van de lokale publieke omroep te waarborgen.”
Of het nu dus om aandacht voor de Mestreechter Taol, het dichten van de kloof tussen politiek en inwoner, OF het veganizen van Maastrichtse gerechten gaat, wij horen onze handen van de programma-inhoud van de publieke lokale omroep af te houden.
Beïnvloeding of inhoudelijke controle van de programmering is in strijd met het recht op vrijheid van meningsuiting en persvrijheid en tast de onafhankelijkheid van de lokale omroep aan. Het betreft hier immers een publieke lokale omroep, en geen gemeentelijke variant op Staats TV. Wat ons betreft gaat dit raadsvoorstel te ver in het beïnvloeden van de inhoudelijke programmering van de publieke lokale omroep. En zullen wij het amendement van 50+ en dan in het bijzonder de toevoeging over het Maastrichts, niet steunen.
Maar voorzitter, de handreiking van de VNG stelt ook dat criteria objectief meetbaar moeten zijn.
En daar twijfelt onze fractie bij deze criteria ten zeerste over.
Want hoe meet je objectief wat inwoners de meest betrouwbare en actuele nieuwsbron vinden – en is dat uberhaupt mogelijk voor inwoners om te beoordelen? Wie bepaalt wat ‘belangrijk’ nieuws is? Hoe bepaal je of de kloof tussen politiek en samenleving wordt gedicht? Hoe kun je objectief beoordelen of er kritische, onafhankelijke, verdiepende en controlerende journalistiek wordt bedreven? Wat is het Maastrichtse culturele DNA? Zijn dat Beppie en Zoeper, of horen daar ook de rafelrandjes, en de kunst en cultuur gemaakt en gebracht door niet-Nederlandse Maastrichtenaren bij?
En begrijp ons alsjeblieft niet verkeerd, ook de Partij voor de Dieren ziet graag dat de afstand tussen inwoner en politiek kleiner wordt, en een kritische en verdiepende lokale publieke omroep de zendmachtiging krijgt, maar het is hier -als criterium voor een publieke omroep- niet op z’n plaats.
Voorzitter, we begrijpen echt wel wat er met deze criteria beoogd wordt, en misschien zijn we het zelfs wel met een aantal ideeën eens. Voor ons staat echter buiten kijf dat wij ons verre van de inhoud van een publieke omroep moeten houden en dat de criteria objectief meetbaar moeten zijn, willen ze überhaupt iets kunnen zeggen over de kwaliteit en geschiktheid van de aanvrager.
Daarom dienen we vandaag een amendement in om de voorgestelde aanvullende criteria te vervangen door criteria gebaseerd op de handreiking van de VNG.
Tot slot voorzitter, een laatste vraag. Want, loopt het college met dit raadsvoorstel eigenlijk niet op de zaken vooruit? De aanvullende criteria zijn alleen nodig wanneer er meerdere aanvragen zijn, en na verkenning en bevorderen van het samengaan gebleken is dat deze aanvragers niet samen door kunnen. Heeft het college al verkend hoe zij eventuele meerdere aanvragers gaat bevorderen om samen te gaan? Is er al sprake van meerdere aanvragers? En zo ja, hoe verloopt dit proces?
Voorzitter, alles bij elkaar zien we het liefst dat dit raadsvoorstel mee teruggenomen wordt naar de tekentafel. Zo niet, hopen we dat de raad instemt met ons amendement, om zo een onafhankelijke lokale publieke omroep en persvrijheid te waarborgen.
Dankuwel.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage Strik Grondexploitatie totaal en ruimtelijke uitwerking eerste fase gebiedsontwikkeling TregaZinkwit
Lees verder