Bijdrage Vaessen Regionaal Beleids­kader Afval- en grond­stoffen


6 februari 2024

Voorzitter,

Laten we vooropstellen dat het goed is dat het afvalbeleid kritisch bekeken wordt. En er een aantal dingen op de schop gaat. Zo onderschrijven wij het bijplaatsen van ondergrondse containers bij hoogbouw voor restafval.

Ook het inzamelen van PMD in doorzichtige, plastic zakken vinden wij een goed idee. Alleen al omdat het al gebeurt in Meerssen en Valkenburg. En omdat we deze zakken al wel inzamelen bij milieuparken. Dat ze dan niet verstrekt en opgehaald worden, vinden wij onuitlegbaar. Niet alleen qua service maar vooral qua dumpingen en het incorrect scheiden van PMD bij restafval.

Toch hebben wij daar een vraag bij. Zo lezen wij dat, als de pilot vruchtbaar blijkt, per 1 januari 2025 in heel Maastricht PMD ingezameld wordt. In heel Maastricht? Nee. Het centrum wordt daarvan uitgezonderd. Kan de wethouder toelichten waarom het centrum uitgezonderd wordt? En blijft het oude regime dan gelden voor centrumbewoners, dus dat ze het zelf wegbrengen?

Dan, voorzitter. Zijn wij erg geschrokken van de hartenkreet van een inwoner tijdens de stadsronde. Hoe er met haar en het ophalen van stoma’s in Maastricht omgegaan wordt, lusten de honden geen brood van. Wij dachten dat het samen met luiers en ander incontinentiemateriaal opgehaald werd, maar mensen moeten het bewaren tot het restafval opgehaald wordt.

Aangezien restafval nog maar twee keer in de week wordt opgehaald, kan dit voor mensen (zonder tuin of balkon) voor onaangename situaties zorgen. Hoe kijkt het college hiernaar? Is het mogelijk een speciale regeling te treffen, en/of de mogelijkheid te onderzoeken om stomamateriaal in te zamelen bij de milieuparken zoals met luiers en incontinentiemateriaal het geval is?

Over luiers en incontinentiemateriaal gesproken: dit vormt een groot deel van ons afval. Ook wordt het vaak verkeerd gescheiden, bijv. door het in de restafvalzak te stoppen.[2] Dit kan wat ons betreft beter, en wel door het bij de bron aan te pakken.

Dan hebben wij het over herbruikbare luiers. In Alkmaar, een met Maastricht vergelijkbare gemeente qua grootte, heeft de gemeente een succesvolle pilot gehouden betreffende wasbare luiers onder inwoners. Dit heeft geleid tot een stuk minder afval. Is er in Maastricht zicht op het gebruik van wasbare luiers en is daar ooit aandacht aan besteed door de gemeente?

Ik heb nog 2 punten, voorzitter. Eén daarvan betreft grofvuil. Nog te vaak wordt dit gedumpt. Dit omdat het betaald ophalen of wegbrengen naar het milieupark duur is. Nu zijn wij voorstander van het ‘vervuiler betaalt’-principe. Maar onder de huidige praktijk lijdt de natuur; dat kan ook niet de bedoeling zijn. Ons lijkt het daarom beter om dit 1 à 2 keer per jaar gratis op te halen in de wijken.

Uw college is van plan om, na het vaststellen van visie en doelstellingen en de kaders waarbinnen u mag opereren, een grondstoffenplan te ontwikkelen. Naast de uitvoering van het beleidskader bevat dit ook een meerjarenbegroting. Is er bij uw college doorberekenend hoeveel het 1 à 2 keer per jaar gratis ophalen van grofvuil zou kosten?

Tot slot, lezen wij dat er over gegaan wordt tot cameragebruik bij milieuperrons. Dit om overtreders vast te leggen en vervolgens te sanctioneren. Met dit laatste zijn wij het uiteraard eens; alleen bij het inzetten van camera’s zetten wij vanuit privacyoverwegingen vraagtekens. Immers, ook mensen die keurig hun afval scheiden wordt vastgelegd.

Wij denken dat het grootste probleem bij het huidige beleid ligt. Dat dat voor velen de reden voor het dumpen is. Dus wij vragen ons af: is het gebruik van camera’s nog wel proportioneel als de praktijk verandert en er minder dumpingen zullen plaatsvinden?

Dank u wel.

[1] Regionaal beleidskader afval, p. 16.