Bijdrage Vaessen Motie Lucht­kwa­liteit verbe­teren door lucht­stroom


19 december 2023

Voorzitter,

Het raadsvoorstel beoogt de middelen voor luchtkwaliteit te herverdelen. Dit komt voort uit een onderliggende motie, die hetzelfde oogmerk had. Wat ons betreft, sluit walstroom daar goed op aan.

Door gebruik te maken van walstroom hoeven afgemeerde schepen hun eigen hoofdmotor of scheepsgeneratoren niet te aan te zetten voor hun energievoorziening. Dit scheelt niet alleen in het gebruik van fossiele brandstof, maar komt bovendien de bijkomende uitstoot en uitblijvende geluidsoverlast ten goede.

Echter, nog niet overal in Maastricht zijn er genoeg walstroomvoorzieningen. Terwijl ik uit ambtelijk overleg begrepen heb dat betreffende rederijen graag aan de walstroom willen. Zij willen er zelfs aan meebetalen. Er hangt alleen een prijskaartje aan: één installatie kost al snel 55K. Daar wringt dus de schoen.

Financiering is dus nodig. En laat er nou net verschillende subsidiepotjes openstaan om dit te bekostigen. Zo is er het subsidieprogramma Connecting Europe Facility voor dit soort initiatieven, waaruit ook de havens van Amsterdam en Rotterdam walstroom gefinancierd kregen. En ook onze eigen Beatrixhaven door tussenkomst van de provincie Limburg binnen 5 jaar walstroom.

Bovendien maakt walstroom deel uit van het Schone Lucht Akkoord. En dat hebben wij als gemeente Maastricht ook ondertekend. Zo was er op basis hiervan al een tweejarig landelijk subsidieprogramma voor zeeschepen en walstroom. Maar mogelijk komt er volgend jaar nog een extra programma voor binnenvaartschepen. Dit zeg ik erbij na ambtelijk advies.

Voorzitter, met deze mix denken wij tot financiering te komen. Als het deels vanuit de EU of landelijk gesubsidieerd wordt en een deel door de rederijen zelf, hoeft het de gemeente niet te kosten. Terwijl het verder leidt tot voordelen.

Daar dienen wij dan ook een motie voor in, samen met GL, SP, SAB en Volt. Zij vraagt om met betrokken rederijen tot realisatie van walstroom op de kades van Maastricht te komen. Hiervoor dekking te zoeken uit de mix van subsidies en eigen bijdrages. En tot slot hierover te rapporteren aan de gemeenteraad, hetgeen kan middels de rapportage over de warmte- en energietransitie.

Voorzitter, ik rond af. Wij denken dat verdere realisatie goed is voor de luchtkwaliteit, volksgezondheid en ook ondernemers in Maastricht. Daarbij zou ik bijna zeggen: 3 vliegen in één klap.

Dank u wel.