Bijdrage Strik Geweld in Afhan­ke­lijk­heids­re­laties


28 mei 2024

Voorzitter,

Problematiek, zoals geweld in afhankelijkheidsrelaties, die nog altijd gesluierd is in schaamte, angst, en stigma, MOET gewoonweg bespreekbaar worden gemaakt.

We zijn daarom blij met de focus op herkenning, bewustwording, samenwerking en kennis-uitwisseling in de voorliggende regiovisie.

Wel vragen we ons nog af, of er voldoende aandacht wordt besteed aan geweld tegen LHBTIQ+ personen. Want onderzoek toont aan dat homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, bi+ personen en transpersonen naar verhouding vaker te maken hebben met huiselijk geweld dan heteroseksuele en cisgender personen. In het beleidskader vinden we wel terug dat daar op landelijk niveau beleid voor wordt gemaakt, maar hoe zit dat op ons regionale, Zuid-Limburgse niveau? Ik wil de wethouder dan ook vragen of er straks, in het uitvoeringsplan WEL expliciet aandacht wordt besteed aan geweld tegen LHBTI-ers in afhankelijkheidsrelaties en of er hiervoor overleg wordt gepleegd met kennis- en belangenorganisaties zoals bijvoorbeeld Movisie, het COC, en het Transgendernetwerk?

Voorzitter,

Kernpunten uit deze regiovisie zijn, onder andere, ik citeer:

‘het vergroten van bewustwording voor zowel inwoners als professionals en signalering’

en

‘kennis als oog hebben voor signalen van geweld in afhankelijkheidsrelaties en deze bespreekbaar maken’

Uit onderzoek blijkt dat in 70% van de gevallen van dierenmishandeling, er ook sprake is van geweld tegen personen. Voor onze fractie betekent dit dat dierenmishandeling en geweld in afhankelijkheidsrelaties dus geen losstaande problemen zijn, en ook niet zo bestrijd moeten worden. Het adequaat en tijdig signaleren en bespreekbaar maken van dierenmishandeling is niet alleen belangrijk omwille het welzijn van dieren, maar juist ook om dat van mensen.

Zowel mijn eigen fractie als die van PVM, stelde al vragen over de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld, en het slechte beeld dat we hebben van dierenmishandeling, doordat instanties erg versnipperd zijn. In de beantwoording van deze vragen geeft het college aan dat om trends te zien en goed te kunnen anticiperen, goede signalering en registratie van belang zijn.

Het moet voor dierenartsen en dierenartsassistentes, de Dierenbescherming, dierenambulances, mantelzorgers, maar eigenlijk iedereen in onze regio die met huisdieren in aanraking komt, dus niet alleen makkelijker worden om dierenmishandeling te herkennen en te melden, maar het is ook van uiterst belang dat het bewustzijn over de relatie tussen dierenmishandeling en geweld tegen personen, groeit.

Stichting Mendoo, de Dierenbescherming, het Landelijk Expertise Centrum Dierenmishandeling (het LID), de NVWA en de Dierenpolitie zijn wat ons betreft organisaties die geraadpleegd moeten worden, en waar nauw mee samengewerkt moet worden om niet alleen dierenmishandeling, maar ook geweld in afhankelijkheidsrelaties, aan te pakken.

Is het college bereid om met deze organisaties in gesprek te gaan, om het signaleren en melden van dierenmishandeling en bewustwording van de relatie die dierenmishandeling heeft met geweld in afhankelijkheidsrelaties, een plek te geven in het uitvoeringsplan?

En over het uitvoeringsplan gesproken, is de wethouder voornemens om ook de raad nog mee te nemen in het uitvoeringsplan, bijvoorbeeld door middel van een sonderende sessie, en zo nee, zou dit misschien tot de mogelijkheden behoren?

Overigens wil ik de wethouder wel ook nog bedanken voor het doen van de toezegging over de opvang van huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld tijdens de domeinvergadering op 14 mei.

Voorzitter,

Het herhalen van je boodschap zorgt er -als het goed is- voor dat je publiek die beter onthoudt. Dus, bij deze. We moeten de dieren waarmee we onze stad delen, meenemen in ons beleid. We moeten af van het wij/zij en het hokjesdenken, maar eens ECHT integraal gaan werken.

Daar red je niet alleen dieren, maar ook mensenlevens mee.

Dankuwel.