Bijdrage Strik Beleids­kader Horeca


10 september 2024

Voorzitter,

‘Een aantrekkelijk en betaalbaar woon- en verblijfsklimaat voor inwoners en studenten.’

Ondanks dat we het beleidskader horeca van voor tot achter hebben gelezen, is voor ons nog altijd niet duidelijk hoe het voorstel aan dit uitgangspunt uit het coalitieakkoord moet bijdragen.

Neem de studenten in onze stad. Of zij nu van boven de rivieren of van de andere kant van de wereld komen: er wordt over hen geklaagd. Zo ook, in de horeca. Een tijdje geleden nog ontving de raad een boze brief van iemand, die zich beklaagde over het feit dat je nergens nog je koffie of pilsje in het Maastrichtse dialect, of zelfs nog maar in het Nederlands kunt bestellen.

Wat ons betreft zou Maastricht de tijdelijke student als werknemer in de horeca moeten omarmen in plaats van weg te pesten. Wat hebben we nou eigenlijk liever, een QR bestelcode, of een student die misschien geen Nederlands spreekt?

Want ondanks de aanwezigheid van de hotelschool, lijkt het aantal echte horecatijgers, dat nog met passie en kennis in de Maastrichtse restaurants en kroegen werkt, gestaag af te nemen.

Onze vragen aan het college zijn dan ook als volgt: wat gaat de gemeente doen, enerzijds om werken in de horeca weer aantrekkelijk te maken? En anderzijds, om juist ook tijdelijke, buitenlandse EN ‘Hollandse’ studenten zich welkom te laten voelen. En dan met name ACHTER de bar?

Dan, voorzitter, de leefbaarheid voor onze inwoners en specifiek de binnenstad. Als we het stuk goed hebben gelezen, moeten woonfuncties in het centrum wijken voor nieuwe horeca.

De wereld op z’n kop, als je het aan ons vraagt.

En daar komt ook nog eens bij dat enige concrete maatregelen of voorwaarden om overlast van de horeca te verminderen, totaal ontbreken in het beleidskader.

Graag willen we van het college weten, waar het uitgangspunt dat woonfuncties moeten wijken voor horeca in de binnenstad precies vandaan komt? En waarom het voorstel geen concrete voorwaarden of maatregelen bevat om de overlast van de horeca tegen te gaan?

Ook uit het participatieverslag en de ingekomen brieven, lijkt het alsof de horecalobby het gewonnen heeft van de leefbaarheid. De opmerkingen van ondernemers en de Koninklijke Horeca Nederland zijn grotendeels overgenomen, terwijl de opmerkingen van andere belanghebbenden die zich zorgen maken over de leefbaarheid, van tafel zijn geveegd.

We vragen de wethouder op deze wijze van participatie te reflecteren, en ons uit te leggen of dit in zijn ogen, nu een voorbeeld van goede participatie betreft?

Voorzitter.

Ondanks dat deze misschien lastig te horen is, hebben ook de natuur en de dieren die er wonen wel degelijk een stem. Onze fractie helpt echter graag. Wij zouden dan ook liever zien dat er geen, ook niet bij hoge uitzondering en ook niet onder strikte voorwaarden, horeca wordt gerealiseerd in de natuur.

We zouden graag van de wethouder weten waarom we dit, in een van de meest horecadichte steden in Nederland, toe zouden laten? Waarom laten we de natuur niet gewoon de natuur?

Voorzitter.

Het is natuurlijk hartstikke mooi dat Maastricht 6 sterren rijk is, maar wanneer de gewone Maastrichtenaar nog niet eens een havercappuccino kan betalen, wordt ontmoeten, ontspannen en werken aan je mentale gezondheid in de Maastrichtse horeca een lastig verhaal.

Andere gemeenten stellen duurzaamheids- en kwaliteitseisen aan nieuwe en bestaande horeca. Zij hebben een voedselstrategie om zowel gezondheid- als milieu- en klimaatproblematiek in de stad aan te pakken, door bijvoorbeeld het stimuleren van plantaardig aanbod in de horeca of het tegengaan van verspilling. In Maastricht ontbreekt van enige ambitie op dit gebied echter, ieder spoor.

Teleurstellend. Helemaal nu het Landbouwbelang, waar activisme, idealisme, duurzaamheid, diversiteit en verbinding juist volop aanwezig zijn, met de grond gelijk gemaakt dreigt te worden.

In het stuk worden een heleboel mooie en belangrijke waarden en ambities genoemd, maar actie of voorwaarden om deze in de Maastrichtse horeca te realiseren, blijft achterwege.

Graag een reflectie van de wethouder op het ontbreken van een visie op het gebied van gezondheid, klimaat en milieu in dit beleidskader.

Want op dit moment is het stuk voor ons nog niet rijp voor besluitvorming. Wij zien een eenzijdig kader waarin alleen het belang van de horeca is meegenomen, en overige maatschappelijke belangen totaal worden genegeerd.

Dankuwel.