Bijdrage Schweren Beden­kingen schuil­ge­le­genheid Belvé­dè­reberg


13 september 2022

Voorzitter,

Onze eerste oogopslag is natuurlijk positief. Een schuilgelegenheid voor schapen, wie kan daar nou tegen zijn. Maar als we beter lezen en naar de omvang kijken, gaan wij er toch heel anders over denken.

Het gaat om een oppervlakte van 520 m2. Met 260 schapen betekent dat 2 m2 per schaap

Ondanks de naam Schuilgelegenheid hebben wij het idee dat het hier gaat om een megastal. Onzes inziens lijkt het meer op een aanvraag voor een schapenfokkerij op de Belvedereberg, dan om slechts een schuilgelegenheid. Kan de wethouder onze vermoedens hierover bevestigen?

De dieren zitten dan hutjemutje op elkaar. Hierdoor kunnen zij niet hun natuurlijk gedrag vertonen, hetgeen in strijd is met de Wet dieren.[1] Hoe kan uw college dit verklaren?

Een deel van de schaapskudde van de Stichting Boerderij Daalhoeve wordt ook gebruikt om andere buitengebieden te begrazen. Normaal zijn er 100 ooien nodig voor 10 hectare. Hier is sprake van 250 schapen. Hoeveel schapen zijn er nodig voor de onderhoudsbegrazing van de 10 ha rond het zonnepark van de voormalige stortplaats Belvedere?

De kudde Oussanten schapen en de geiten die gebruikt worden voor de begrazing onder de zonnepanelen hebben geen schuilvoorziening. Zij zouden onder de zonnepanelen kunnen schuilen. Maar dan zijn ze dus niet beschut tegen wind van de zijkant, of tegen zijdelings vallende regen.

Hierdoor krijgen zij dus niet de nodige zorg die zij nodig hebben. Hetgeen in strijd is met de Wet dieren.[2] Hoe kan de wethouder dit verklaren? Krijgen zij alsnog een eigen schuilvoorziening?

Omdat Stichting Boerderij Daalhoeve niet met de Ouessant schapen wil fokken (geen vraag naar lammetjes of vlees en geen enkele commerciele waarde) bestaat deze kudde alleen uit rammen. Deze kunnen om die reden niet loslopen tussen de ooien. Ook dit beperkt het natuurlijk gedrag van deze dieren. Hoe denkt uw college dit binnen de wettelijke normen te brengen?

Voorzitter, tot slot. Ramlammeren kunnen al vanaf 4-12 maanden geslachtsrijp zijn. Zij moeten daarom op tijd van de ooien gescheiden worden om dekkingen te voorkomen. Meestal gebeurt dit als ze 3-4 maanden oud zijn.Wat gebeurt er met deze jonge rammen?

(Indien de voorgaande vraag niet beantwoord wordt: Zou het kunnen zijn dat zij in de schuil- cq aflammer- stal gehouden worden tot ze naar de slacht gaan?)

[1] Art. 1.3 lid 3 sub e Wet dieren.

[2] Art. 1.3 lid 2 Wet dieren.