Vervolg­vragen Vaessen inzake aanbe­steding gemeen­te­lijke zorg voor dieren


Indiendatum: 30 apr. 2024

Geacht college,

Op 17 januari 2023 stelde de Partij voor de Dieren-fractie uw college schriftelijke vragen omtrent uw aanbesteding gemeentelijke zorg voor dieren. Ruim een jaar later vragen wij ons af wat de stand van zaken omtrent deze aanbesteding is. Dit leidt tot de volgende vervolgvragen.

  1. Bij beantwoording medio februari 2023 gaf uw college aan dat de gemiddelde aanrijtijd 23:04 minuten bedroeg. Dit is conform de Nota Dierenwelzijn Maastricht en de aanbesteding. Kan uw college aangeven wat ruim een jaar later de gemiddelde aanrijtijd is? Is deze gemiddelde aanrijtijd volgens uw college binnen de gestelde voorwaarden zoals vermeld in de aanbesteding?

  2. De aanrijtijd geeft het tijdsbestek aan tussen het moment van vertrek en het moment van aankomst. Dit is iets anders dan de responstijd. Dit betreft het tijdsbestek tussen aanvang telefoongesprek/melding en de aankomst bij het dier in nood. Kan uw college aangeven wat ruim een jaar later de gemiddelde responstijd is? Is deze gemiddelde responstijd volgens uw college binnen de gestelde voorwaarden zoals vermeld in de aanbesteding? Zo ja, waarom? Zo nee, wat is daarvan het gevolg voor uw college?

  3. Bij beantwoording medio februari 2023 stelde uw college tevens ‘geen meldingen te hebben ontvangen van gevallen waarin men twee uur na melding nog niet ter plaatse was.’4 Kan uw college ruim een jaar later aangeven of dit soort gevallen, met een tijdsbestek van minstens een uur, uw college ter ore gekomen is? Zo ja, kan uw college daarbij aangeven hoe vaak dit voorgekomen is, wanneer dit gebeurd is, wat daarbij de responstijd is en wat er met de dieren in kwestie gebeurd is?

  4. Voortbordurende op voorgaande vraag: is uw college van mening dat dit binnen de gestelde aanbestedingsvoorwaarden is en wat is daarvan het gevolg voor uw college?

5) In het aanbestedingsrecht is het gebruikelijk dat de opdrachtgever zich het recht voorbehoudt om, zelfs na uiting van het gunningsvoornemen, de opdracht niet te gunnen, te wijzigen of opnieuw aan te besteden. Gelet op bovenstaande vragen: heeft uw college dit recht voorbehouden in deze aanbesteding en, zo ja, wil uw college hier gebruik van maken? Zo nee, waarom niet en hoe verhoudt dat zich tot Nota dierenwelzijn, de Wet dieren, de Wet natuurbescherming, de Aanbestedingswet, de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, het Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Maastricht en de wensen van betrokken partijen?

Gaarne beantwoording binnen de daarvoor geldende termijn.

Hoogachtend,

Jules Vaessen

Partij voor de Dieren