Schriftelijke vragen Strik/Vos inzake Woningnood onder beschermde dieren in de stad.
Indiendatum: 13 dec. 2024
Geacht college,
Eind november bereikte ons het bericht, dat de minister van VRO de door het vorige kabinet aangekondigde eis, om bij nieuwbouw en ingrijpende renovatie verblijfsvoorzieningen voor beschermde dieren zoals de huismus, en verschillende soort zwaluwen en vleermuizen te plaatsen, schrapt. Dit ondanks een positieve opstelling van de bouwbranche die al jarenlang samen met ambtenaren en de Vogelbescherming aan het plan voor nestvoorzieningen werkte. De bouwbranche schreef hierover deze brandbrief aan minister Keijzer.
Dit besluit geeft ons aanleiding tot de volgende vragen:
1. Heeft de gemeente Maastricht beleid of regelgeving omtrent het plaatsen van nestvoorzieningen voor beschermde dieren zoals verschillende soorten vleermuizen, zwaluwen en de huismus in nieuwe woningen en bij grootschalige renovatie? Wordt het plaatsen van nestkasten bijvoorbeeld opgenomen in de Omgevingsvisie? Zo ja, in welke beleidsstukken vinden we regelgeving hieromtrent of kunt u ons een overzicht verschaffen? En zo nee, waarom niet?
2. Heeft het besluit van de minister van VRO om de maatregel over nestgelegenheden te schrappen, effect op Maastrichts bouwbeleid of vergunningverlening? Zo ja, op welke manier? En zo nee, waarom niet?
3. Heeft het besluit van de minster om de maatregel te schrappen, invloed op natuur-, duurzaamheids- en biodiversiteitsdoelstellingen van de gemeente Maastricht? Zo ja, op welke manier? En zo nee, waarom niet?
Andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld de gemeenten Tilburg en Groningen, hebben al aangegeven dat zij, ondanks het schrappen van de maatregel, door zullen gaan met natuurinclusief bouwen, en ook nestkasten zullen blijven plaatsen bij nieuwbouw of grootschalige renovatie. En hebben hiervan ook kennisgegeven aan Rijksoverheid.
4. Wat is de reactie van het college over het besluit van de minister van VRO om de maatregelen met betrekking tot verblijfsvoorzieningen voor vogels en vleermuizen te schrappen?
Door nieuwe bouwtechnieken, zoals het isoleren van woningen en door de verdere verstening van onze stad, heerst er woningnood onder beschermde diersoorten zoals verschillende vleermuizen, zwaluwen, mezen en de huismus. Dat is niet alleen slecht nieuws voor deze dieren, wiens populaties onder druk staan – zo is het aantal huismussen sinds 1975 met 50% afgenomen en staat de soort inmiddels op de Rode Lijst-, maar ook voor de inwoners van onze stad. Mensen en hun gezondheid zijn gebaat bij meer groen en een goede biodiversiteit, en ervaren juist stress in een grijze, versteende stad waar geen dieren zoals vogels leven.
5. Is het college van mening, dat we beschermde diersoorten zoals de zwaluw, huismus en vleermuis moeten koesteren in onze stad en waar mogelijk ondersteunen, o.a. door het aanbrengen van nestvoorzieningen? Zo ja, waarom wel? En zo nee, waarom niet?
6. Is het mogelijk, een eis tot aanbrengen van nestvoorzieningen in de vergunningsverlening bij nieuwbouw en grootschalige renovatie op te nemen? Zo nee, waarom niet?
7. Indien vraag 6 positief beantwoord wordt, is het mogelijk om in de gemeente Maastricht, de afspraken voor nestvoorzieningen (zoals afmetingen en hoeveelheden) te hanteren zoals deze per 1 januari 2025 landelijk zouden worden doorgevoerd, ware het niet dat deze zijn geschrapt – dit om het de bouwbranche ook gemakkelijker te maken? Zo nee, waarom niet?
Met vriendelijke groet,
Ria Strik Lex Vos
Partij voor de Dieren GroenLinks
Indiendatum:
13 dec. 2024
Antwoorddatum: 31 jan. 2025
Geachte mevrouw M.C.G. Strik en de heer Vos,
Onderstaand treft u de beantwoording aan van de schriftelijke vragen die uw fractie gesteld heeft.
Antwoord 1:
Ter verduidelijking is het nodig om twee sporen te duiden:
Primair is er regelgeving rondom de soortbescherming (onderdeel van de omgevingswet, met als bevoegd gezag de provincie Limburg). Hierin is voorzien dat, als er verblijfplaatsen van beschermde soorten verloren gaan door maatregelen zoals verbouwing of isolatiemaatregelen, er compensatie wordt voorgeschreven middels vergunning door de provincie. In het geval van nieuwe situaties, zoals bij nieuwbouw waarbij er geen beschermde soorten verloren gaan, hebben we als gemeente geen regels omtrent het plaatsen van nestvoorzieningen voor beschermde dieren voor volledig nieuwe situaties, zoals bij nieuwbouw.
Antwoord 2:
Nee, de maatregel was namelijk nog niet toegevoegd aan het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL, onderdeel van de Omgevingswet, voorheen het bouwbesluit. Nadat minister Keijzer heeft aangegeven dat ze deze eis niet wilde opnemen in het BBL is er in de 2e kamer een motie aangenomen om dit alsnog te doen. Op dit moment is het BBL niet aangepast en navraag leert dat er geen formeel nieuws aangaande de eventuele uitwerking van de motie.
Antwoord 3:
Nee, er is namelijk geen rekening gehouden met het toevoegen van de verplichting in het BBL.
Antwoord 4:
We betreuren dat de verplichting tot het nemen van maatregelen met betrekking tot
verblijfsvoorzieningen in nieuwbouw in het BBL niet is opgenomen, aangezien dit met geringe kosten veel meerwaarde kan bieden.
Antwoord 5:
Ja, we moeten natuur in de brede zin koesteren in onze stad en waar mogelijk ondersteunen. Zoals eerder aangegeven kunnen we dit niet afdwingen in het spoor van nieuwbouw waarbij het inbouwen van goede verblijfsvoorzieningen eenvoudig te doen is. Het is onduidelijk hoe de uitwerking van de motie door de minister er uit komt te zien en welke mogelijkheden gemeenten krijgen.
In het spoor van de soortenbescherming, dus daar waar mogelijk sprake kan zijn van een
overtreding inzake soortenbescherming werken we aan een soortenmanagementplan
gebouwbewonende soorten (SMP). Dit biedt veel meer soelaas om bouwers te helpen met het verduurzamen vanuit een dereguleringsgedachte.
Dit plan zal uiteindelijk namelijk zorgen voor een versnelling van de isolatieopgave in combinatie met de instandhouding van de relevante gebouwbewonende soorten in de stad. Er wordt dan hand in hand met de mogelijkheid tot het isoleren voorgeschreven dat er één of meerdere inbouwkasten moeten worden aangebracht, aangevuld met een aantal andere voorschriften. Daarnaast is het goed om te beseffen dat we in dat kader ook al gestart zijn met het realiseren van grotere verblijfsvoorzieningen in objecten en gebouwen (eigen vastgoed) voor gebouwbewonende vleermuizen.
Antwoord 6:
Dat is niet mogelijk. De rijksregelgeving staat dit niet toe bij nieuwbouw. Maar bij bestaande bouw en mogelijke overtreding kunnen we de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van een SMP. Een initiatiefnemer mag dan kiezen: of de reguliere route bewandelen (een ecologische toets / onderzoek en eventueel vergunning provincie met compensatievoorschriften) of gebruik maken van het SMP.
Antwoord 7:
Zie beantwoording bij vraag 6.
Hoogachtend,
Namens het college van burgemeester en wethouders van Maastricht,
Hubert Mackus
Wethouder Economie, Sport, Jeugdzorg, Water, Natuur en Landschap
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Strik inzake Blaas het afval maar in de Maas?
Lees verderSchriftelijke vragen Strik/Blom inzake De toegankelijkheid van (deelname aan) de burgerbegroting
Lees verder