Schrif­te­lijke vragen Strik inzake Opvang huis­dieren bij huiselijk geweld


Indiendatum: 29 nov. 2023

Geacht college,

Slachtoffers van huiselijk geweld zijn uit angst dat hun huisdier iets wordt aangedaan, eerder geneigd om langer in een gevaarlijke situatie te blijven. Zo’n 41% van vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld met een huisdier, zoekt namelijk gemiddeld een jaar later hulp, dan vrouwen zonder huisdieren. Hoe langer een slachtoffer in een situatie met huiselijk geweld blijft, hoe groter het risico op escalatie, en toenemend geweld tegen het slachtoffer en het huisdier. Dit leidt tot de volgende vragen.

1. Op dit moment is het voor Maastrichtse slachtoffers van huiselijk geweld niet mogelijk om hun huisdier mee te nemen naar de (crisis)opvang. Door de gemeente, Veilig Thuis en Xonar wordt ook geen opvang voor huisdieren in deze omstandigheden gefaciliteerd. De enige opties voor slachtoffers van huiselijk geweld zijn om zelf (tijdelijk) onderkomen voor hun huisdier te zoeken bij vrienden of familie, of om het dier permanent af te staan bij het asiel. Het moeten zoeken naar opvang of zelfs volledig moeten afstaan van een huisdier leidt daarbij tot nog meer stress en ongerief voor het slachtoffer. En bestaat er het grote risico op geweld tegen het huisdier, bijvoorbeeld uit wraak, wanneer dit bij de dader van het huiselijk geweld achterblijft. Deelt het college onze mening dat het faciliteren van opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld met huisdieren van levensbelang is voor mens en dier? Zo ja, hoe geeft het college daar invulling aan? Zo nee, waarom niet?

2. Is het college voornemens om op zoek te gaan naar een duurzame oplossing voor de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld met huisdieren? Zo nee, waarom niet?

Stichting Mendoo is een organisatie die zich bezighoudt met vraagstukken en oplossingen rondom huiselijk geweld en huisdieren. Zo faciliteren zij het (tijdelijk) onderbrengen van huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld bij gastgezinnen, en ondersteunt Mendoo zowel gemeenten als opvangorganisaties met het maken van passend en huisdier-toegankelijk beleid. Met hulp van Stichting Mendoo zetten de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Groningen en Zwolle al stappen om te komen tot duurzaam beleid voor slachtoffers van huiselijk geweld en hun huisdieren. Dit in samenwerking met samen met Veilig Thuis, de GGD en de politie. Voorbeelden hiervan zijn het specifiek opnemen van de relatie tussen huiselijk geweld, dierenmishandeling en slachtofferopvang in de dierenwelzijnsnota en in de regiovisie huiselijk geweld, alsook het geven van voorlichting aan ketenpartners met betrekking tot deze relatie met de nadruk op vroegsignalering en handelen.

3. In januari is het meerjarenplan Veiligheid vastgesteld. Bij de beraadslaging is toen gesproken over Stichting Mendoo. Uw college heeft toen bevestigd het gesprek met deze stichting aan te willen gaan. Heeft de gemeente Maastricht inmiddels al contact met Stichting Mendoo? Zo ja, wat is er tot op heden uit dit contact voortgevloeid? Zo nee, waarom niet en op welke termijn gaat u dat alsnog doen?

4. Voortbordurende op voorgaande vraag: wil uw college in samenhang met Stichting Mendoo ketenpartners voorlichten op het gebied van huiselijk geweld, dierenwelzijn en opvang? Zo nee, waarom niet?

5. Ziet het college een mogelijkheid om met Stichting Mendoo, Veilig Thuis, de GGD en Xonar Vrouwenopvang, en eventueel de Dierenbescherming en andere dierenopvangorganisaties samen te werken om de (tijdelijke) opvang van huisdieren van Maastrichtse slachtoffers van huiselijk geweld bij gastgezinnen te realiseren? Zo ja, welke termijn heeft uw college daarbij voor ogen? Zo nee, waarom niet?

6. Wordt de relatie tussen huiselijk geweld en slachtofferopvang enerzijds en dierenwelzijn anderzijds meegenomen in de nieuwe Dierenwelzijnsnota 2024? Zo ja, op welke manier wordt hier invulling aan gegeven? Zo nee, waarom niet?

7. In de huidige Regiovisie GIA Zuid-Limburg wordt de relatie tussen enerzijds huiselijk geweld en slachtofferopvang en anderzijds dierenwelzijn niet meegenomen. Is het college voornemens aan deze relatie in de volgende Regiovisie huiselijk geweld wel aandacht te besteden? Zo ja, op welke termijn wordt hier invulling aan gegeven? Zo nee, waarom niet?

Wanneer slachtoffers van huiselijk geweld hun huisdier mee kunnen nemen naar de opvanglocatie, hoeven zij niet te kiezen tussen het langer in een gevaarlijke situatie blijven of hun dier bij de dader van het huiselijk geweld achterlaten. Stichting Mendoo biedt in Nederland inmiddels vijf opvanglocaties aan voor slachtoffers van huiselijk geweld, waar zij hun huisdier wel mee kunnen nemen. In Maastricht, maar ook in Zuid-Limburg bestaat tot op heden geen opvanglocatie waar slachtoffers en hun huisdieren terecht kunnen.

8. Is het college bereid om al dan niet samen met Stichting Mendoo en eventueel omliggende gemeenten, de mogelijkheid tot een opvanglocatie waar slachtoffers van huiselijk geweld en hun huisdieren samen terecht kunnen, te onderzoeken? Zo ja, op welke termijn kunnen deze uitkomsten gedeeld worden met de raad? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Ria Strik

Partij voor de Dieren Maastricht

Interessant voor jou

Schriftelijke vervolgvragen Vaessen inzake Casus onderhandse verkoop woonstudio Louisestraat

Lees verder

Schriftelijke vragen Strik inzake Beleid gemeentelijke kerstbomen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer