PvdD Maas­tricht schrijft open brief aan gemeente over vanda­lisme waar­schu­wings­borden muur­ha­gedis!


24 februari 2022

Vandaag een voorproefje van wat komen gaat, met Partij voor de Dieren in de Maastrichtse gemeenteraad. Want wij schreven een open brief aan de gemeente Maastricht, met daarin vragen over het terugkerende vandalisme van de waarschuwingsborden voor de muurhagedis. Niet alleen blijken deze vrij makkelijk te vernielen; ook blijft herstel wel heel lang op zich wachten.

Want wat is er nu aan de hand? Vorig jaar januari werden de eerste waarschuwingsborden geplaatst voor de muurhagedis. Deze unieke, beschermde diersoort zont maar wat graag op het voetpad ‘Grenadierspad’. En om te voorkomen dat ze worden vertrappeld door voetgangers, dienen de borden ter waarschuwing. Daarbij wordt het voetpad ook nog eens oneigenlijk gebruikt door fietsers en brommerrijders die de muurhagedissen platrijden.

Sinds het plaatsen van de borden zijn ze echter meermaals vernield en gestolen. Begin januari was het weer raak. De paal werd om geknakt, en het bord losgehaald. Dit is sindsdien spoorloos verdwenen. Bijna twee maanden later is er nog altijd geen nieuw bord geplaatst. Want niet alleen is diefstal van een verkeersbord een strafbaar feit; het opzettelijk doden en verstoren van de beschermde muurhagedis is ook nog eens verboden. Zolang er geen waarschuwingsbord is, wordt deze beschermde soort wel erg aan zijn lot overgelaten.

In onze open brief vragen wij het college dan ook om opheldering. Want waarom is er nog steeds geen nieuw bord geplaatst? En als het er komt, wordt er dan gekozen voor een duurzame oplossing? Door bijvoorbeeld onbuigbare palen te plaatsen, waaraan het bord vast gelast wordt.

Wij hopen dan ook dat het college snel openheid van zaken geeft. En dat het deze keer voor een duurzame oplossing kiest. Zodat de unieke muurhagedis ook écht beschermd wordt.

Vind jij ook dat unieke Maastrichtse flora en fauna beter beschermd moet worden? En dat natuur vooropgesteld dient te worden? Stem dan 16 maart Partij voor de Dieren!

Gerelateerd nieuws

Verbeter de wereld, begin in Maastricht: Verkiezingsprogramma Gemeenteraad 2022

Verbeter de wereld, begin in Maastricht! Maastricht: de oudste en misschien wel ‘sjoenste’ stad van Nederland. Maar (nog) ...

Lees verder

Het is 3 maart, en daarmee ook World Wildlife Day!

Het gaat helaas niet goed met wilde dieren, hun habitat wordt bedreigd door de vee-industrie, de aanleg van wegen en andere b...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief