Bijdrage Vaessen Vuurwerk in Maastricht
Voorzitter,
Ik zal mijn bijdrage van twee maanden geleden nu niet herhalen. We zijn voor een vuurwerkverbod vanwege de schadelijke impact die vuurwerk heeft op mens, dier, natuur en milieu. Vandaag gaat het er wat ons betreft om dat Maastricht een lokaal vuurwerkverbod krijgt.
Want zeker 20 gemeentes hebben in Nederland een lokaal vuurwerkverbod. Naast 4 van de 5 grootste gemeentes[1] zijn dat vooral middelgrote gemeentes als Amersfoort, Alkmaar, Arnhem, Apeldoorn, Haarlem, Nijmegen, Schiedam en Zutphen. Vandaag zou Maastricht zich bij dit illustere rijtje kunnen voegen.
Want de cijfers liegen er niet om, voorzitter. De fijnstofuitstoot tijdens oud en nieuw is ongeveer 5% van de totale nationale fijnstofuitstoot in een jaar. Tel daar de vrijkomende zware metalen die vrijkomen bij vuurwerk en de maatschappelijke gezondheids-, natuur- en milieuschade lopen in de papieren.
Alleen al aan gemeentelijke eigendommen is er sprake van ruim e39.500 materiële schade. De kostenpost neemt elk jaar ook nog eens toe. Om het dan niet eens te hebben over alle voorbereidingskosten, lichamelijk letsel, overuren draaiende hulpdiensten, politie-inzet en alle overlast die erbij komt kijken.
Daar was Hazendans gisteravond weer een goed voorbeeld van. Iedereen ergert zich groen en geel aan vuurwerkoverlast. Jonge kinderen, huis- en wilde dieren staan daarbij zelfs doodsangsten uit. Dit voor het plezier van enkelen, ten koste van het veiligheidsgevoel, welzijn en de gezondheid van een meerderheid. Dat kan wat ons betreft nooit de bedoeling zijn.
Niet voor niets tonen onderzoeken aan dat driekwart van de bevolking geen vuurwerk afsteekt.[2] In het zuiden van het land is slechts 9% geneigd om vuurwerk af te steken.[3] Bij een vuurwerkreferendum zou een ruime meerderheid (57%) voor een verbod stemmen; tegenover 24% dat pro-vuurwerk is. 60% van de bevolking is voor een vuurwerkverbod voor particulieren.[4]
Er is dan ook draagvlak voor een vuurwerkverbod. Alleen al omdat hoe strenger de regels in een gemeente zijn, hoe positiever men hierover is (79% van de bevolking). Dit neemt hoe langer het verbod geldt ook toe. Bovendien is het een effectieve maatregel: in gemeenten met een verbod zegt slechts 5% vuurwerk te zullen afsteken tegenover 12% in gemeentes zonder verbod.[5]
Dan nog de handhaving. Want zelfs al is het in het begin lastig te handhaven, dan nog is 73% van de bevolking voor een verbod.[6] En als het er eenmaal is, zijn inwoners positiever gestemd over handhaving van het verbod.
Wat de Partij voor de Dieren, Volt, GroenLinks en de SeniorenStadsPartij is de tijd dan ook rijp voor een lokaal vuurwerkverbod. Een samenwerking waarbij oppositie en coalitie de handen in één slaan. Dat laat zien dat we politiek kunnen voeren op basis van idealen, om zo met wisselende meerderheden tot een besluit te komen.
Dat is ook nodig, want de politiek in Den Haag is grillig. Daar kunnen we lokaal niet op wachten. Bovendien gaan wij uit van eigen verantwoordelijkheid. We kunnen enkel naar onszelf kijken en het beste doen voor Maastricht wat men in Den Haag nalaat. Zoals 20 gemeentes ons voorgegaan zijn.
Hiermee komen we zorgverleners, politieagenten, ouderen, kinderen, veteranen, de natuur, het milieu en huis- en wilde dieren tegemoet. Mens en dier hoeven de stad niet langer te ontvluchten vanwege de jaarwisseling. Maar iedereen kan daardoor genieten van een gezellig en veilig Oud en Nieuw.
Onze motie verzoekt dan ook om een algeheel verbod op consumentenvuurwerk in te stellen vanaf de komende jaarwisseling. Hierover actief te communiceren en in te zetten op de risico’s van vuurwerk. In samenwerking met politie en handhaving tot een adequate handhaving te komen. En de raad te informeren over de voortgang en effecten van het vuurwerkverbod.
Dankuwel
[1] Behalve de gemeente Den Haag.
[2] Hoe denkt Nederland over vuurwerk in 2024?, Ipsos, p. 4.
[3] Hoe denkt Nederland over vuurwerk in 2024?, Ipsos, p. 8.
[4] Hoe denkt Nederland over vuurwerk in 2024?, Ipsos, p. 5.
[5] Hoe denkt Nederland over vuurwerk in 2024?, Ipsos, p. 12.
[6] Hoe denkt Nederland over vuurwerk in 2024?, Ipsos, p. 16.
Interessant voor jou
Bijdrage Strik Zuid-Limburgs beleidsplan Handhaving en Preventie Jeugd & Middelen 2025-2028 (Raad)
Lees verderBijdrage Strik Eenmalig extra financiele ondersteuning Opera Zuid
Lees verder