Bijdrage Vaessen Beleids­kader afval- en grond­stoffen


27 februari 2024

Voorzitter,

We zijn blij dat een aantal dingen op de schop gaat. Of dit nou het ophalen van PMD-afval betreft, hoe er met stoma-afval omgegaan wordt of de ondergrondse containers voor restafval. Die ontwikkelingen kunnen wij alleen maar onderschrijven. Toch is er nog een aantal dingen waar onze fractie mee zit.

    Want willen wij een volledig circulaire gemeente zijn, is er meer nodig dan geoptimaliseerde afvalstromen. Minder afval kan op een aantal manieren behaald worden. Dit door minder verpakkingen, door het volle potentieel uit de overgebleven stromen te halen en door te consuminderen.

    Vanuit de VNG wordt samen met het Rijk en producenten om tafel gezeten om de circulariteit van verpakkingen te bevorderen.[1] Dit zal op den duur leiden tot minder verpakkingen, waardoor tevens het potentieel van het hergebruik bevorderd wordt. Wat wij echter nog missen, is om aan de voorkant bij inwoners aan te geven dat men niet altijd nieuwe producten hoeft te kopen. Dit is het zogenaamde consuminderen.

    En ondanks een aanbeveling[2] in de gehouden enquête, zien wij consuminderen niet terugkomen in dit beleidskader. Kan uw college aangeven waarom dat niet gebeurt? En op welke manier uw college invulling wil geven aan deze aanbeveling, bijv. door dit in de afvalkalender op te nemen of een social mediacampagne?

    Want wat betreft hergebruik, zijn de Clothing Loop (kledingketting), de Doorgeefwinkel, het Repair Cafe en Kringloop Zuid waardevolle initiatieven. Wij zien deze als maatschappelijke en duurzame alternatieven om de circulariteit in de stad te verbeteren en mensen te helpen consuminderen. Met bv. Kringloop Zuid wordt al samengewerkt door de gemeente. Wij vragen ons alleen af hoe gebruikgemaakt wordt van initiatieven als de Clothing Loop door de gemeente, of en hoe dit verder geïntensiveerd kan worden?

    Dan voorzitter, jong geleerd is oud gedaan. Voorlichting op scholen heeft goede effecten op kinderen. Niet alleen voor later, maar ook in het hier nu als doorwerking naar de ouder werpt het zijn vruchten af. Op scholen wordt er door het CNME voorlichting gegeven over o.a. zwerfafval en het beter omgaan met afval. Ons lijkt het daarbij van belang dat alle kinderen daarin gelijk meegenomen worden. Wordt er op dit moment op iedere school in Maastricht voorlichting over afvalstromen, het belang van recyclen en circulariteit gefaciliteerd?

    Tot slot, hopen wij dat de genoemde maatregelen leiden tot een afname van een aantal problemen. Of dit nu dumpingen in de natuur, zwerfafval of rattenoverlast betreft. Want het huidige beleid en de daaruit voortspruitende problemen hangen onlosmakelijk met elkaar samen. Het zijn immers mens gecreëerde problemen.

    Dank u wel.


    [1] Bijlagen Regionaal beleidskader afval, p. 31.

    [2] Bijlagen Regionaal beleidskader afval, p. 134.

    Interessant voor jou

    Bijdrage Vaessen Aanpassen verordening Rekenkamer Maastricht

    Lees verder

    Bijdrage Vaessen Beslissing op bezwaar Cabergerweg 6a-10

    Lees verder

    Help mee aan een betere wereld

        Word lid Doneer