Bijdrage Strik Een plant­aar­diger en gezonder Maas­tricht


31 oktober 2023

Voorzitter,

Tijdens de laatste domeinvergadering sociaal vroeg onze fractie al aandacht voor het belang van gezonde en plantaardige voeding. Het nuttigen van meer plantaardige voeding, en minder producten van dierlijke komaf is namelijk niet alleen bevorderlijk voor dierenwelzijn en het klimaat, maar heeft ook een wetenschappelijk bewezen positief effect op onze eigen gezondheid. Zo verhoogt bijvoorbeeld het eten van bewerkt vlees juist het risico op darmkanker, terwijl een plantaardig voedingspatroon gelinkt is aan een verlaagd risico op kanker, hart-en vaatziekten, overgewicht en diabetes 2 en een betere darmgezondheid.

Een verandering in ons consumptiepatroon, naar minder vlees en zuivel, en meer plantaardige voeding, kan dus onder andere bijdragen aan het verlagen van de druk op de zorg.

Tijdens die laatste vergadering gaf het college echter aan dat de gemeente geen invloed heeft op wat Maastrichtenaren eten, en dat de gemeente daar ook niet over gaat.

Wat onze fractie betreft laat de gemeente Maastricht hier enorme kansen liggen.

We zien namelijk dat er wel degelijk gemeenten zijn die inzetten op de eiwittransitie, en daarmee een meer plantaardig en gezonder consumptiepatroon stimuleren.

Zo hebben Amsterdam en Almere een eigen voedselstrategie opgesteld waarin o.a. het stimuleren van meer plantaardig eten en het beter beschikbaar maken van gezonde en plantaardige alternatieven zijn opgenomen. Ook hebben diezelfde gemeenten, samen met Ede, Haarlem, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Tilburg en Wageningen, zich aangesloten bij de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving, waarin bijvoorbeeld de doelstelling is opgenomen, om in 2030, 50% en in 2040 een verschuiving naar 60% van eiwitten uit plantaardige bronnen te realiseren.

We vinden het vrij teleurstellend om te zien dat er in de Maastrichtse begroting, slechts zeer beperkt geld wordt vrijgemaakt voor het stimuleren van gezonde voeding, en er al helemaal geen aandacht wordt geschonken aan de eiwittransitie.

Onze vragen over het stimuleren van een plantaardig voedselpatroon zijn dan ook als volgt:

  • Wordt er op dit moment door de gemeente of de GGD aandacht geschonken aan het belang en voordeel van een transitie naar minder vlees en zuivel en meer plantaardig voedselpatroon?
  • Zo nee, waarom zetten de gemeente en GGD tot nu toe niet in op het stimuleren van een gezond en plantaardig voedselpatroon? En als dit wel gebeurt, op welke manier, en kan de raad een overzicht krijgen van wat er dan wel al plaatsvindt op dit gebied?
  • Ziet het college een mogelijkheid zich aan te sluiten bij de City Deal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving, en zo nee, waarom niet?
  • Van 4 tot en met 10 maart vindt de nationale Week Zonder Vlees en Zuivel plaats, een mooie, laagdrempelig initiatief om bewoners kennis te laten maken met een ander voedingspatroon, gaat de gemeente Maastricht hier aandacht aan besteden?

Dankuwel

Interessant voor jou

Bijdrage Vaessen Onderzoeksrapport "Onvoltooid Verleden, Ontrechting en rechtsherstel van Joodse inwoners in de gemeenten Maastricht, Amby en Heer”

Lees verder

Bijdrage Strik Impact stijgende kosten op welzijn huisdieren

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer