Streep door megastal Belvé­dè­reberg door Partij voor de Dieren


23 november 2022

De gemeente Maastricht had het plan opgevat om op de Belvédèreberg een megastal voor in totaal 650 schapen (250 ooien en 400 lammeren) te bouwen. Medio september vroeg het college aan de raad om geen bedenkingen over dit plan te uiten. De Partij voor de Dieren was echter zeer kritisch over dit plan, en zette juridische vraagtekens bij dit plan en omvang daarvan. De partij heeft het volgens de provincie bij het juiste eind, waardoor de megastal op losse schroeven staat. De gemeente Maastricht zal daarom met een nieuw, minder omvangrijk plan moeten komen.

De Belvédèreberg is namelijk aangewezen als natuurcompensatiegebied, om inheemse, beschermde soorten zoals de muurhagedis, hazelworm en das te laten gedijen. Zo zijn in het gebied speciale voorzieningen aangelegd voor muurhagedissen en hazelwormen. Het vegetatiebeheer van het gebied luistert heel nauwkeurig en een megastal met zoveel schapen betekent overbegrazing. Dit brengt de reptielen en zoogdieren die op de Belvédèreberg wonen in gevaar.

Daarover werden dan ook vragen gesteld door de Partij voor de Dieren. Nu blijkt nu dat de realisatie van een dergelijke schapenstal niet is opgenomen in de ontheffing op basis van de Wet natuurbescherming en ook niet in het beheerplan van de Belvédèreberg als ontwikkelgebied.

Daarnaast is het aantal geplande schapen te hoog. Dit is het niet in overeenkomst met de afspraken die zijn gemaakt om de soorten die leven in het gebied, te beschermen.

De provincie heeft de gemeente Maastricht al laten weten dat de bouw van de megastal en de komst van het grote aantal schapen niet zijn toegestaan. Hiermee is er officieel een streep door het plan gezet. De gemeente zal daardoor met betrokken partijen met een nieuw plan moeten komen. Het is zelfs mogelijk dat er helemaal van het plan afgezien wordt.

Een mooi voorbeeld dus, van hoe kritisch kijken naar natuurbeleid en het indienen van schriftelijke vragen zomaar het verschil kunnen maken!

Vind jij ook dat er beter doordachte keuzes moeten worden gemaakt, wanneer het de Limburgse natuur betreft? Stem dan op de Partij voor de Dieren Limburg, bij de aankomende Provinciale Staten verkiezingen in maart.

Verbeter de wereld, begin in Maastricht.

Gerelateerd nieuws

Werkgroep Maastricht zoekt nieuwe voorzitter/coördinator!

Werkgroep Maastricht zoekt nieuwe voorzitter/coördinator! Een werkgroep is het lokale gezicht van de Partij voor de Dieren, ...

Lees verder

PvdD Maastricht lanceert meldpunt vuurwerk

De Partij voor de Dieren ergert zich al jaren groen, geel en geglitterd aan de overlast die vuurwerk geeft en strijdt al la...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief