Eerste succes PvdD Maas­­tricht is binnen: waar­­schu­wingsbord voor muur­ha­­ge­­dissen!!


7 januari 2021

En daar is ie dan! In samenwerking met natuurbeschermer Bert Kruyntjens en onze eigen Chandra Merx plaatst de Gemeente Maastricht eindelijk een waarschuwingsbord voor zonnende muurhagedissen. Op het Spoorpad werden deze unieke dieren tot voor kort platgereden door fietsers en brommerrijders. Tot nu!

Hier bij het Spoorpad, tussen het Frontenpark en de Noorderbrug, leeft een kleine kolonie muurhagedissen. Om warm te blijven, liggen ze vaak te zonnen op het betonnen Spoorpad. Fietsers en bromfietsrijders zorgden echter voor hachelijke situaties. Tijdens de afgelopen zomerse stadssafari van Partij voor de Dieren Maastricht vonden we nog een aangereden exemplaar.

Toenmalig gids Bert Kruyntjens herinnert zich dat maar al te goed. Kruyntjens: "Tijdens deze excursie voor de Partij voor de Dieren in augustus vorig jaar vond ik een dood exemplaar. En wat mij betreft is elke dode muurhagedis er eentje te veel”, zegt Kruyntjens. En zo is het maar net!

Daarom zetten Bert en onze Chandra zich bij de gemeente hard in om de hagedissen te beschermen. Een simpel verkeersbord zou al voldoende zijn.

Nu heeft de gemeente Maastricht het Spoorpad tot voetgangersgebied verklaard. Het bord werd deze week samen met wethouder Krabbendam onthuld. Wij hopen dat de kolonie muurhagedissen daarmee in stand blijft!

Hou jij ook van natuur in de stad? En wil jij meer biodiversiteit in Maastricht? Sluit je dan aan bij het #groeiendverzet en #MakeMestreechGreenagain!!

Gerelateerd nieuws

Maan­dag­avond protest tegen bomen­ver­brand­cen­trale Visé; loop mee met PvdD!!

Net over de grens bij Eijsden wil België een nieuwe biomassacentrale/afvalverbrander plaatsen. Daarbij zullen jaarlijks bomen...

Lees verder

Geen nieuw proefdiercentrum in Maastricht

Nieuwe Limburgse proefdiercentra in 2021? Stem PvdD en maak de toekomst proefdiervrij Tweede Kamerlid en bioloog Frank ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief