PvdD Maas­tricht weigert uitno­diging Preu­ve­nemint wegens foie gras


Brief aan stads­be­stuur

22 augustus 2024

Maastricht, woensdag 21 augustus 2024

Beste burgemeester en wethouders,

Graag had onze fractie de uitnodiging om samen met raad en college gezellig te borrelen op het Preuvenemint geaccepteerd en de kans om elkaar op informele wijze ook weer wat beter te leren kennen met beiden handen aangegrepen. Maar helaas moeten wij wegens principiële overwegingen de uitnodiging afslaan en de borrel aan ons voorbij laten gaan.

Op het Preuvenemint wordt, ondanks dat wij vorig jaar al aandacht vroegen voor het zeer ernstige dierenleed dat achter het product schuilt, helaas ook dit jaar opnieuw weer foie gras geserveerd tijdens het evenement.

De productie van foie gras is in Nederland verboden. En met goede reden. Om de zogenaamde ‘vettige lever’ te verkrijgen, worden eenden en ganzen namelijk op pijnlijke wijze gedwangvoerd. Dit leidt in korte tijd tot een ongezond grote lever en zo’n mate van overgewicht dat dieren niet meer kunnen bewegen of überhaupt hun eigen gewicht nog zelfstandig kunnen dragen, met alle pijnlijke gevolgen van dien.

Onze fractie wil en kan zich niet liëren aan een evenement dat bijdraagt aan deze ernstige vorm van dierenleed en zullen het Preuvenemint dan ook links laten liggen.

Aankomende maand ligt in de raad de nieuwe dierenwelzijnsnota voor. Nu, is wat ons betreft dan ook het uitgelezen moment voor onze stad om werkelijke stappen te zetten richting een echt diervriendelijk Maastricht. Wij roepen uw college nogmaals op om dit zeer dieronvriendelijke product uit onze stad te weren, bedrijven en organisaties op te roepen er afstand van te doen en geen samenwerkingen aan te gaan of subsidies te verlenen aan bedrijven en organisaties die foie gras serveren.

Wij hopen op een meer diervriendelijk en plantaardig Preuvenemint in de toekomst.

Met vriendelijke groet,

Namens de gehele fractie Partij voor de Dieren Maastricht

Ria Strik en Jules Vaessen

Gerelateerd nieuws

Vuurwerkmeldpunt Maastricht weer online

De Partij voor de Dieren ergert zich al jaren groen, geel en geglitterd aan de overlast die vuurwerk geeft en strijdt al la...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief