Bijdrage Vaessen Bestem­mingsplan Doomhoeve


4 juni 2024

Voorzitter,

laten wij vooropstellen dat we blij zijn met het bouwen van meer sociale woningen in de stad. Toch allereerst een opmerking. Zo ontbreekt er een aantal bijlage bij de raadsstukken. Dit betreft onder meer een aantal onderzoeken en de verbeelding. Terwijl afgesproken is dit steeds aan te leveren. Bovendien verwijst de link het in het raadsvoorstel foutief naar het omgevingsloket terwijl het plan op ruimtelijke plannen staat. Daardoor is het onduidelijk waar we als raad ja tegen moeten zeggen.

Daarnaast de participatie. Hiervoor is twee jaar geleden een informatieavond gehouden. Hierbij zijn toen de plannen toegelicht. Dan is spreken van een ‘participatietraject’ wel erg voorbarig.

Daar komt nog bij dat de input van de omwonenden volledig terzijde geschoven wordt. Dit is heel vreemd vooral omdat het waardevolle zienswijzen zijn inzake hittestress en toename van verkeersdrukte. Voor ons is participatie omwonenden en hun opmerkingen serieus meenemen in de planvorming.

Dan de bouw zelf, voorzitter. De ontwikkeling voorziet in 21 woningen, onderverdeeld in 5 grondgebonden woningen en 16 appartementen/studio’s. De grondgebonden woningen betreffen sociale koopwoningen. De mix van verschillende typologieën en segmenten maakt de ontwikkeling aantrekkelijk voor een diversiteit een doelgroepen (starters, senioren, één- en tweepersoonshuishoudens, sociale huur, studenten, etc.), waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de leefbaarheid van de wijk.

Wat is de prijsklasse van de 5 grondgebonden sociale koopwoningen? Zijn dit woningen die vallen binnen de prijsklasse van de Startersregeling? (max. € 280.000,- k.k.)

Tot slot, nog de vergroening. We zien in dit plan weinig maatregelen die bijdragen aan de vergroening van de stad. De gebouwen van de huidige situatie worden vervangen door een en al steen, zeker in dit kleine gebied.

Kan de wethouder uitleggen waarom er geen maatregelen worden genomen om de hittestress te verminderen? In het plan wordt een regenwater opvang gepland 80 millimeter per m2. Is dit voldoende voor de opvang van extreme regenbuien zoals we die de laatste tijd ervaren? Waarom de zienswijze van de omwonenden inzake de hittestress hier niet bij betrekken? Is het waterschap gevraagd is om te adviseren over de afwatercapaciteit in dit plan? En zo nee, kan de wethouder aangeven waarom dat niet gebeurd is?

Dank u wel.